Eljött az idő, hogy az USA dicsőséges új nevet adjon egy fosszilis tüzelőanyagnak

Liquified Natural Gas vagy LNG néven ismeri a világ a mínusz 161 Celsius-fokosra hűtve cseppfolyósított földgázt. 

Az Egyesült Államokban kitermelt és azt ottani terminálokban cseppfolyósított szénhidrogén exportjának propagálása Donald Trump amerikai elnök egyik szívügye. Az energiadominancia (energy dominance) jelszóval május 14-én energetikai programot hirdető elnök lelkesedése átterjedt az adminisztrációra is. 

Az energiaügyi tárca ugyanis kedden sajtóközleményt adott ki az LNG-exportról és a kormányzati intézkedésekről. A hurráoptimista hangnemben megfogalmazott szövegre az E&E News szerkesztője figyelt fel elsőként, neki tűnt fel, hogy a fosszilis erőforrásokért felelős miniszterhelyettes, Steven Winberg az 

„Egyesült Államok szabadságának molekulái” 

névvel illette a cseppfolyós földgázt. Tudniillik ezeket a molekulákat fogja az USA dicsőségesen exportálni a közlemény szerint.

A közleményben egy másik minisztériumi tisztviselő, Mark W. Menezes helyettes államtitkár is megszólalt, aki a „szabadsággáz” kifejezést használva dicsőítette az amerikai LNG-exportot, aminek köszönhetően „Amerika szövetségesei változatos és megfizethető formában juthatnak tiszta energiához". 

Az amerikai LNG-export egyébként valóban rohamtempóban fejlődik. A Bruxinfo szerint a tavaly júliusi megállapodás óta 181 százalékkal nőtt az amerikai cseppfolyós földgáz EU-ba irányuló exportja. Tavaly júliusig mindössze 2,3 százalékos volt az Egyesült Államok részesedése az európai LNG-importból. Ez a szám 2019 első negyedévére 12,6 százalékra nőtt, ezzel az amerikaiak mostanra az EU harmadik legnagyobb beszállítói lettek. Az USA-ból származó LNG mennyisége márciusra elérte a 7,9 milliárd köbmétert.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

A világépítők hátborzongató hibái: Középföldén rosszak a hegyek, Westeroson pedig nem is lakhattak annyian!

Nehéz lehet istennek lenni, de az ember olykor megpróbálkozik vele: vannak, akik hobbiból teremtenek világokat, és vannak, akik művészetként vagy gondolatkísérletként kezelik a kérdést. Az ember hajlamos is készpénzként elfogadni, amit olvas, de mi van, ha belegondolunk a részletekbe? Miért néz ki Mordor úgy, ahogy? Merre folynak a folyók? Hányan laknak Westeroson? A földrajz és a geológia megadja a választ.