Jelentősen visszaszorult a demencia Európában, nem kizárt, hogy azért, mert kevesebben cigarettáznak

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Hiába nő az átlagéletkor, Európában és az Egyesült Államokban is csökkenésnek indult a demencia előfordulási aránya. A trendre felfigyelő új kutatás az egészségesebb életstílus terjedésével magyarázza a jelenséget. A demencia, azaz a szellemi hanyatlás nem betegség, hanem gyűjtőfogalom, a memória kimutatható károsodását jelenti

A Harvard School of Public Health munkatársai több mint 60 ezer ember adataiból vonták le következtetésüjket: a demencia kialakulásának esélye minden egyes évtizedben 15 százalékkal csökkent, legalábbis az elmúlt 30 évben. Angliában 2017-ben minden idők legalacsonyabb demenciarátáját mérték a kutatók.

A kutatók még nem publikálták a tanulmányt, eredményeiket egy Alzheimer-kórral foglalkozó tavaszi konferencián mutatták be az angliai Harrogate-ben. A szerzők azzal magyarázzák a jelenséget, hogy egyre kevesebben dohányoznak.

„A fő megállapításunk inkább a férfiakra, mint a nőkre jellemző, és nagy valószínűséggel a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát csökkentő életmódbeli változások állnak mögötte” – mondta Albert Hofman, aki az epidemiológiai osztályt vezeti a Harvard népegészségügyi intézetében. Tudni lehet, hogy az elmúlt évtizedekben a férfiak körében jelentősen visszaesett a dohányosok aránya, és bár sokakat az motivált, hogy a dohányzás növeli a rák és a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét, a rendszeres cigarettázás a demencia esetében is kockázati tényező.

Magyarországon egyre többen cigarettáztak az elmúlt években

Ami Angliát illeti, a dohányosok száma a 2011-es 7,7 millióról 2017-re 6,1 millióra csökkent. Az Eurostat 2014-es adatai szerint Magyarország akkor 26 százalék dohányossal a harmadik volt az unióban, az Egyesült Királyság pedig hátulról a negyedik, 14 százalékkal. 2015-ben a KSH arról számolt be, hogy Magyarországon nőtt a dohányosok aránya, 29 százalékra. 2016-ban a WHO már 30,8 százaléknyi magyar dohányosról tudott:

Az Eurostat éppen a napokban adott közre egy statisztikát arról, hogy az unióban Magyarországon a legnagyobb – 27 százalék – a tüdőrák részesedése a halálos kimenetelű daganatos betegségekből. 

Fotó: Eurostat

Életmóddal elodázható szellemi hanyatlás

Hofman szerint ugyanakkor a demencia visszaszorulásának örvendetes trendje valószínűleg megáll, mivel más rizikónövelő tényezők – így például az elhízás és a diabétesz – terjedőben vannak.

A demencia a leggyakrabban 65 év felettieknél fordul elő. Az agyi funkciók folyamatos hanyatlásával jár együtt, és memóriaromlást, a mozgásfunkciók beszűkülését okozhatja, és abba torkollhat, hogy a demens beteg képtelen ellátni napi rutintevékenységeit.

„Miközben továbbra sincs gyógyszer, amely lassítaná vagy megállapítaná az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek terjedését, szilárd bizonyíték van rá, hogy ami a szívnek jót tesz, az az agynak is” – kommentálta a kutatást Carol Routledge, az Alzheimer’s Research UK nonprofit tudományos szervezet igazgatója. „Az egészséges vérnyomás fenntartása mellett az aktuális kutatások szerint fontos elkerülni a dohányzást és az ajánlottnál több alkohol bevitelét, mentálisan és fizikailag is aktív maradni, valamint kiegyensúlyozott táplálkozás mellett rendszeresen ellenőriztetni a koleszterinszintet.”

A kutatást várhatóan még az idén publikálják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: