Több tonnányi hulladék halmozódott fel a kiskörei vízlépcsőnél

2019.06.04. · tudomány

Több tonna hulladék lebeg a kiskörei vízlépcsőnél: a faágak, a gyékény és a nád mellett nemzetközi eredetű műanyagszemét is hömpölyög a Tisza-tónál. Az elmúlt években a háztartási hulladék mellett csónakokat és még lakókocsit is találtak a vízlépcsőnél – írja az I love Tisza-tó.

Bár alapvetően fahulladékot, ágakat, gyékényt, nádat visz magával az áradat, időnként a kommunális hulladékkal együtt megjelennek a nem lebomló műanyagok is. Ezt a szakemberek többek között azzal magyarázzák, hogy a Kárpátalján nincs olyan komoly hulladékügyi szabályozás, mint Magyarországon, így sokan egyszerűen beleöntik a folyóba, amire nincs szükségük.

„A vízlépcsőnek van egy jó tulajdonsága, mégpedig az, hogy a kis és közepes árhullámokkal érkező uszadékokat meg tudjuk itt fogni, ezáltal a Tiszán nem engedjük továbbindulni. Emellett a téli, alacsony vízszintnél a munkatársak gyalogosan is össze tudják szedni a szemetet, amit utána is folyamatosan gyűjtenek” – mondta a lapnak Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke.

photo_camera Fotó: I love Tisza-tó

Fejes szerint azért nem csak külföldről érkezik a háztartási szemét – a szelektálás során az üvegek és a flakonok címkéin feltüntetett származási hely alapján egyértelműen meg lehet állapítani, hogy nemzetközi problémáról van szó. Amellett, hogy vannak, akik egyenesen a folyóba öntik a szemetet, áradáskor a kisebb folyók, patakok mentén lerakott hulladékot is elsodorja a víz, a tiszalöki vízlépcső duzzasztásának megszűnése idején pedig szabadon áramlik ez a szeméttömeg Kisköréig.

„Hazánkban egyedül Kiskörénél van olyan lehetőség, hogy a kis és közepes árhullámmal érkező uszadékot nem engedjük tovább, hanem itt tartjuk. Nem szüntetjük meg a duzzasztást, csak részlegesen nyitjuk ki az elzárótáblákat, így a tiszta víz szabadon áramolhat tovább a tábla alatt és a szemét fennmarad a víz felszínén. Az árhullám levonulása után ezeket a táblákat lezárjuk, és amikor megnyugszik a víz, megkezdődhet onnan a szemét eltávolítása” – mondta a helyi lapnak Fejes.

A hulladék kiszedését és elszállítását úszó munkagépekkel kezdik meg, majd a kirakodó helyen válogatják szét azokat. „A tűzre való fákat egyméteres darabokra felvágják és besarangolják, az apróbb törmelék – a nád és a gyékény – komposztálóba kerül, a hulladékot pedig szelektíven szétválogatják, elkülönítve a gumit, fémet, üveget, műanyagot, tehát az utóbbiakat szállítják a hulladéklerakóhelyre.”

photo_camera Fotó: I love Tisza-tó

Kiskörén az alapvető hulladékokon (ahova a PET palackokon vagy az autógumikon túl beletartoznak a strandpapucsok és a hordók is) kívül az utóbbi években találtak már gazdátlan csónakot, hűtődobozt, de régi lakókocsit is. A statisztikák szerint 2018-ban minimális szemét érkezett, de 2017-ben a több, kisebb árhullám miatt 28 tonnát gyűjtöttek össze. A legkiemelkedőbb év a 2010-es volt 2010-ben, ekkor az árvíz miatt 675 köbméter, vagyis nagyjából 62 tonna szemetet fogott meg a vízlépcső.

Idén június 14-18. között rendezik meg egyébként elsőként a Tisza-tavi Pet Kupát, amelynek célja, hogy a résztvevő csapatok Tiszafüredről indulva a lehető legtöbb szemetet szedjék össze a Tisza-tó mentén – a végállomás Kisköre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás