Másfél tonna patkánymérget szórnának szét egy kaliforniai szigetvilágban

2019.07.11. · tudomány

Patkányméreggel átitatott egéreledel helikopteres kiszórását javasolta az Egyesült Államok Halászati és Vadvédelmi Szolgálata az egérinvázióról tartott nyilvános meghallgatáson a Kaliforniai Parti Tanácsnak, amelyet a partvidék élővilágának védelmére hoztak létre 1972-ben. 

Az AP beszámolója szerint a szövetségi kormányügynökség egy vaskos jelentésben tárta fel a San Franciscótól 44 kilométerre fekvő Farallon-szigetek ökoszisztémáját felforgató invázió részleteit. A szigetvilágba a múlt század elején betelepülő házi egerek (Mus musculus) populációi annyira felduzzadtak mára, hogy szó szerint kiszorítják élőhelyeikről az ott honos 13 tengeri madárfajt. 

A 300-350 ezer egyedből álló madárpopuláció védelmére a kormányügynökség azt javasolta a kaliforniaiaknak, hogy 1,5 tonnányi mérget vessen be a rágcsálók ellen. A radikális beavatkozás ugyan szerintük is elpusztítana néhány madarat is, de ez még vállalható áldozat. 

Partvidéki idill Kaliforniában
photo_camera Partvidéki idill Kaliforniában Fotó: Philip Waller/Image Source

A helyi természetvédők szerint az ilyen szőnyegbombázás nem megoldás, mert a patkányméreg nem csak az egerekkel, hanem az eledelt vagy az egértetemeket elfogyasztó madarakkal is végezne, nem beszélve a kaliforniai partok mentén élő tengeri emlősökkel. A szőnyegbombázással a természetvédők szerint még inkább károsodna az ökoszisztéma. 

A Kaliforniai Parti Tanács még nem döntött a kérdésben, a méregszórásra 2020 előtt semmiképp nem kerül még sor.

Kapcsolódó anyagaink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás