Áder János aláírta az MTA-törvényt, leválasztják a kutatóintézeteket az Akadémiáról

2019.07.12. · tudomány

A Magyar Tudományos Akadémia működéséről szóló törvény ellen itthon és külföldön is sokan tiltakoztak: az MTA legutóbb pénteken tett közzé egy Áder Jánosnak címzett nyílt levelet, amelyben arra kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a vitatott rendelkezést, hanem kezdeményezzen alkotmányossági vizsgálatot az ügyben. Áder János 2019. július 12-én, pénteken aláírta a javaslatot.

A kutatóhálózat átszervezéséről szóló javaslatot kétharmados kormánytöbbséggel szavazta meg a parlament, mindössze 53 ellenszavazat mellett. Az MTA már a törvényjavaslat elfogadásakor is tiltakozott: az Akadémia vezetősége szerint a lépés ellehetetleníti a kutatók munkáját, és megrendíti a bizalmat a magyar tudósok és a kormányzat között. 

Az MTA mindeddig a központi költségvetésből finanszírozva egy olyan kutatóhálózatot működtetett, amelyben mintegy ötezer kutató és kutatást segítő személyt foglalkoztatott, és ez a rendszer Lovász László MTA-elnök nyílt levele szerint eddig is átláthatóan működött. 

Jön az ELKH

A kutatás, fejlesztés és innováció intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvény rendelkezik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) létrehozásáról. A továbbiakban ez a testület felügyeli majd a kutatóintézetek munkáját. Az MTA pénteken közzétett levelében arra hivatkozva kérte a köztársasági elnököt a rendelkezés felülvizsgálatára, hogy „a törvény ellentétes az ország érdekeivel, nem segíti, hanem akadályozza az új tudományos eredmények elérését, ezáltal a műszaki és társadalmi innovációt”.

A törvény elfogadása után az MTA közleményében kijelentette: „a magyar tudományos közösség ugyanakkor egyértelművé tette, hogy elutasítja a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatát. A tervezett intézményi és finanszírozási struktúra ugyanis ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot."

link Forrás
link Forrás
link Forrás