Erővel veszi el a kormány az MTA kutatóintézeteit

2019.05.28. · tudomány

Hiába a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ellenállása, két hónap múlva megtörténik, amitől tartottak a kutatók: a kormány elveszi az akadémiától az intézmény kutatóintézet-hálózatát. Miután hónapok alatt sem sikerült kompromisszumra jutnia az MTA-nak és a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), utóbbi az Index információi szerint most konzultáció nélkül készítette elő a kutatóintézeti rendszer átalakítását.

Az ehhez szükséges törvénymódosítást, amelynek szövege eljutott a laphoz, heteken belül benyújtanák az Országgyűlésnek. A tervezet szerint

  • elvennék az MTA összes (15) kutatóintézetét, hogy azokat egy új állami intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba (ELKH) szervezzék ki;
  • felállítják a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot (NTT), amelynek Palkovics lesz az elnöke, és az összes tagot ő jelöli majd;
  • az MTA-t pedig törvény kötelezné, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont (a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, teljes eszközparkját, tulajdonát) adja át ingyenes használatba, vagyis gyakorlatilag államosítják.

Az ELKH-t a tervezet szerint egy 13 fős testület irányítja majd, amelybe hat tagot a kormány, hatot az MTA jelölhet, elnökét pedig közös javaslat alapján Orbán Viktor nevezi majd ki. „Ez a testület dönt majd a kutatóhelyek átszervezéséről, megszüntetéséről vagy újak csatlakozásáról, valamint a kutatóhelyek vezetőinek személyéről is” – írja az Index.

Már nem is egyeztettek

Miután az MTA rendkívüli közgyűlésen utasította el az intézethálózat kiszervezését, Palkovics egy interjúban jelezte, hogy ha nem tudnak megegyezni az akadémiával, akkor a kormánynak úgy kell megoldania a helyzetet, hogy módosíttatja az akadémiai törvényt – ezzel azért megvárták, hogy lecsengjen az EP-választás.

Az Index információi szerint az elmúlt hetekben már el sem hívták az egyeztetésekre az MTA vezetőit, nem informálták őket a helyzetről, nem válaszoltak a leveleikre, és azokat a nemzetközi kötelezettségvállalásokat sem írta alá az ITM, amelyek bizonyos kutatások folytatásához szükségesek lennének. Palkovics és Orbán Viktor korábban többször elmondta, hogy az államosítás szóba sem jöhet, a tulajdon szent és sérthetetlen – arra most is hivatkozhatnak majd, hogy az MTA-nak csak használatba kell adnia a vagyonát, aminek továbbra is tulajdonosa marad.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás