Megszavazták, veszélyeztetett faj lesz a zsiráf

2019.08.23. · tudomány

A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) részes feleinek legutóbbi konferenciáján, csütörtökön döntő többséggel megszavazták a zsiráf (Giraffa camelopardalis) veszélyeztetett fajjá nyilvánítását: 106 ország mellette, 21 ellene szavazott, hét ország képviselői tartózkodtak.

A döntés értelmében ugyan nem tiltják teljesen, de jelentősen korlátozzák a zsiráfok csontjaival, húsával és bőrével való kereskedelmet. A zsiráfot 2016-ban nyilvánították sebezhető fajnak, az akkori becslések szerint összesen 97 ezer egyed élhetett vadon, mind a kilenc alfajt számításba véve. Ez a szám 1985-ben még 155 ezer környékén volt.

„Olyan sokan ismerik a zsiráfokat, hogy azt gondolhatják, bőség van belőlük. Ez Afrika déli részén még igaz is, de világszinten súlyosan veszélyeztettek” – idézi a Time a New York-i természetvédelmi szervezet, a Wildlife Conservation Society alelnökét, Susan Liebermant, aki szerint a faj leginkább Nyugat-, Közép- és Kelet-Afrika egyes részein van veszélyben, legyen szó populációcsökkenésről, az élettér zsugorodásáról, orvvadászatról vagy a klímaváltozás miatt egyre gyakrabb szárazságokról.

Maszáj zsiráf (Giraffa camelopardalis tippelskirchii) a kenyai Tsavo Nemzeti Parkban
photo_camera Maszáj zsiráf (Giraffa camelopardalis tippelskirchii) a kenyai Tsavo Nemzeti Parkban Fotó: PITAMITZ Sergio / hemis.fr/hemis.fr

A természetvédelmi szervezetek üdvözölték a döntést, de néhány afrikai ország elfogadhatatlannak tartja azt. „Nem értjük, miért kellene támogatnunk ezt a döntést, mivel Tanzániában stabil és növekvő zsiráfpopuláció él. Több mint 50 százalékuk a Serengeti Nemzeti Parkban él, ami jól védett terület” – mondta Maurus Msuha, Tanzánia természeti erőforrásokért és turizmusért felelős minisztériumának természetvédelmi igazgatója.

A CITES részéről kiemelték, hogy a sebezhető kategóriába sorolt afrikai elefántoknál is felmerült már a veszélyeztetettség kérdése, pedig azok egyedszámát 2016-ban 415 ezerre tették, a zsiráfok 97 ezréhez képest. A természetvédők szerint a zsiráfból készült termékek legnagyobb fogyasztója az Egyesült Államok, amely épp most készül enyhíteni a veszélyeztetett fajok védelmén.

A Time megjegyzi, hogy a bizottság döntését még el kell fogadni a CITES jövő heti plenáris ülésén, de ilyen többség esetében nincs kétség afelől, hogy ez meg is történik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás