A Facebook is tervezi a lájkok megjelenítésének beszüntetését

2019.09.03. · TECH

Miután az Instagram először Kanadában, majd hat további országban is bevezette azt a beállítást, hogy a felhasználók nem láthatják, hányan kedvelték mások posztjait, az anyacég a fő platformján, a Facebookon is tervezi a funkció élesítését a jövőben.

Ezt először a közösségi médiás alkalmazások kódolásában – így a még nem élesített beállításokban is – kutakodó techblogger, Jane Manchun Wong fedezte fel, aki a Facebook androidos alkalmazásában talált rá a funkció prototípusára, de a cég később a TechCrunchnak meg is erősítette a jövőbeli tesztelést.

A fejlesztés alapján az új beállítás úgy nézne ki, hogy a posztok alatt csak a kapott reakciók emojijai látszanának, illetve hogy „X (egy ismerős neve) és mások kedvelik”, a lájkok pontos száma rejtve maradna a szűkebb nyilvánosság előtt is. A felhasználók viszont továbbra is meg tudnák nézni, hányan és kik lájkolták a posztjaikat.

link Forrás

Ez persze nem csak fejlesztői szempontból érdekes, hanem a közösségi média számlájára írt pszichológiai problémákra is megoldást jelenthet, ugyanis az elmúlt évek során több kutatás is kimutatta, hogy főként a fiataloknál komoly mentális betegséget okozhat a lájkirigység, és elősegítheti a depresszió és a szorongás kialakulását. A Facebook szempontjából persze az sem mindegy, hogy emiatt egyes felhasználók kevesebb tartalmat osztanak meg, mivel úgy vannak vele, hogy az ő posztjaik úgysem kapnak annyi lájkot, mint az ismerőseiké vagy akár a híresebb embereké, oldalaké.

Ahogy a TechCrunch is írja, a Facebook szerepe az utóbbi években fokozatosan alakult át úgy, hogy ma már leginkább csak a fontosabb életeseményeket (például az új munkahelyet vagy a házasságkötést) osztják meg rajta a felhasználók, míg a mindennapi történések közlése az Instagramon és a Snapchaten zajlik.

Bár az instagramos teszt eredményeit máig nem hozta nyilvánosságra a Facebook, valószínűleg elégedett lehet a cég a lájkmentesítés hatásaival, hiszen egy ilyen lépés akár veszélyes is lehet az oldal felhasználói bázisára nézve: ahelyett, hogy az irigység kiiktatásával szabadabban és gyakrabban posztolnának, az is elképzelhető lenne, hogy az özönlő lájkok okozta mámor eltűnésével még kevesebb időt töltenek majd az emberek a Facebookon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás