Kutyák agyi hálózatai, exobolygók, magyar holdjáró: csütörtökön ismét Budapest Science Meetup!

2019.11.13. · tudomány

November 14-én, azaz holnap este 7-kor kezdődik a Budapest Science Meetup soron következő tudományos estje, amelynek ezúttal is az MTA Könyvtár és Információs Központ ad helyet. A három előadásban változatos tudományterületek legújabb eredményeiről lehet majd hallani. A részvétel természetesen ezúttal is ingyenes. 

Az első előadásban a kutyák agyi hálózatairól lesz szó, a másodikban a Nobel-díjat érő exobolygókról, végül pedig kiderül, mi a helyzet a Puli Space-el, és mikor kerülhet a Holdra magyar építésű űrszonda.

A rendezvényre a Meetup.com-on és a Facebookon is lehet regisztrálni, de nem kötelező.

A részletes program

Mennyire jár egy rugóra az agyunk a kutyákéval? - nyugalmi hálózatok leírása a kutyaagyban

Szabó Dóra - ELTE Etológia Tanszék, Szenior Családi Kutya Program

Az emberi agykutatás manapság szédületes sebességgel szállítja az új eredményeket, de mi a helyzet más fajokkal? Az előadásban végigvezetem a hallgatóságot azon, hogy milyen kihívásokkal kell megküzdenie a kutatónak, amikor egy korábban így még nem vizsgált faj agyának leírásába vág bele, és mi a gyümölcse annak, ha kellőképp kitartóak vagyunk. Vajon milyen hálózatok találhatók meg mind a kutyák, mind az emberek agyában?

Exobolygók, amelyek Nobel-díjat értek - és amelyek meg nem

Molnár László - CSFK Konkoly Csillagászati Intézet

A 2019-es fizikai Nobel-díjat az 51 Pegasi b bolygó felfedezői kapták. Ugyan mindig is Michel Mayor és Didier Queloz felfedezése jelentette a vízválasztót az exobolygók kutatásában, de valójában nem is olyan egyszerű megnevezni, ki, és mikor látta meg a Naprendszeren kívüli bolygók létezésének első nyomait.

Puli Space - 2019-es check-up

Pacher Tibor - PuliSpace

Hogy áll a magyar űrszonda ügye?

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás