25 évvel korábban telt meg Kína legnagyobb szemétlerakója, mint tervezték

2019.11.15. · gazdaság

Megtelt, ezért idő előtt bezár Kína legnagyobb, körülbelül 100 focipályányi nagyságú hulladéklerakó telepe, amelyet napi 2500 tonna szemét tárolására terveztek, de helyette naponta 10 ezer tonnányi hulladékot fogadott. A Sanhszi tartományban található szemétlerakót 1994-ben építették, és a tervek szerint 2044-ben zárták volna be, így 25 évvel az eredeti elképzelés szerinti céldátum előtt ért véget a Csiangcunkou nevű telep története.

A Hszian városához tartozó lerakó nagyjából 700 ezer négyzetméteres területével és 150 méteres mélységével több mint 34 millió köbméteres kapacitással rendelkezett, és 8 milliónál is több lakos igényeit szolgálta ki. A hivatalos közlemény szerint a megtelt szeméttelepet hamarosan „ökológiai parkká” alakítják.

Hszian egészen idáig a kisebbségbe tartozott a kínai városok között abban a tekintetben, hogy kizárólag a szemétlerakó telepekre hagyatkozott, miközben az egész országban elindult egy alternatív hulladékhasznosítási hullám, például szemétégetők létesítésével. November elején már a hsziani önkormányzat is átadott egy szemétégetőt, és bejelentette, hogy 2020-ra még négy ilyen létesítményt telepít. Ezek együtt 12 750 tonnányi szemetet lesznek képesek kezelni naponta.

photo_camera A szeméttelep látványa a magasból Fotó: Tian ye/Imaginechina

A legfrissebb, 2017-es adatok szerint Kínában 654 szemétlerakó telep és 286 hulladékégető mű létezett, és ezekbe 215 millió tonnányi háztartási hulladékot szállítottak – tíz évvel korábban még csak 152 millió tonna volt az éves adag. Bár hivatalos statisztikák nem léteznek a kínai hulladék-újrahasznosításra vonatkozóan, a kormány 2020 végére a nagyvárosi szemét 35 százalékát szeretné újrahasznosítani.

Halálos katasztrófa után jött a tiltás

2015-ben földcsuszamlás történt egy sencseni szeméttelepen, amely során 73-an meghaltak – a lerakót 4 millió köbméter hulladék tárolására tervezték, 95 méteres magasságban, ehhez képest a katasztrófa idején 160 méter magasan állt az 5,8 millió köbméternyi szemét.

photo_camera Fotó: Hu yan/Imaginechina

Kína 2017 vége óta ráadásul már nem is fogadja a külföldről érkező hulladék nagy részét, 24 különböző típusú hulladék importját tiltotta be a kormány. Az utolsó évben 7 millió tonna műanyag- és 27 millió tonna papírszemét érkezett az országba Európa, Japán és az Egyesült Államok felől. A nyugati hulladék befogadását olyan országok vállalták át, mint Malajzia, Törökország, a Fülöp-szigetek vagy Indonézia, de a tapasztalatok alapján már náluk is bevezettek különböző korlátozásokat az importhulladékra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás