A klímakatasztrófa évente 20 millió embert kényszerít otthona elhagyására

2019.12.02. · gazdaság

Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Éghajlatváltozási Keretegyezményének hétfőn Madridban kezdődő COP25 klímacsúcsra időzítette legfrissebb jelentését az 1942-ben alapított brit segélyszervezet, az Oxfam.  

A dokumentum szerint a klímaváltozással egyre sűrűsödő időjárási szélsőségek az elmúlt évtizedben évente átlagosan 20 millió embert kényszerítettek otthonaik elhagyására. És bár a Föld minden országában előfordulnak extrém meteorológiai helyzetek, bizonyíthatóan a szegény országok vannak a legnagyobb veszélyben. 

Az Oxfam szerint az elmúlt évtizedben lakóhelyüket természeti katasztrófák miatt elhagyni kényszerülők 80 százaléka ázsiai – ezen a földrészen él a világ legszegényebbjeinek több mint egyharmada.

Az 52 tagot számláló fejlődő kis szigetországok csoportjában (Small Island Developing States, SIDS) a legnagyobb a klímamigráció kockázata. Kubától Tuvaluig 150-szer nagyobb a kockázata annak, hogy az ott lakóknak valamiféle katasztrófa (szökőár, hurrikán, árvíz, aszály, stb.) miatt menekülniük kell otthonaikból. Az ENSZ besorolása szerint egyébként is ezek azok az országok, amelyeknek a legalacsonyabbak a szocioökonómiai fejlettségi mutatóik, így polgáraiknak vajmi kevés lehetőségük és esélyük van a károk mérséklésére.

2017-es árvíz Havannában
photo_camera 2017-es árvíz Havannában Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A fejlődő afrikai és dél-amerikai régiók kitettsége általánosan egy nagyságrenddel nagyobb, mint a fejlett észak-amerikai és európai területeké – összegezhető az Oxfam-jelentés. Ennek ellenére a nemzetközi közösség kevés előrelépést tett új források biztosítása felé annak érdekében, hogy a szegény országok mérsékelhessék az éghajlati veszélyhelyzet veszteségeit. 

Ezért az Oxfam arra szólítja fel a COP25 klímacsúcs résztvevőit, hogy sürgősen és közösen lépjenek fel a klímaválságnak leginkább kitett embertársaik védelmében és károk enyhítésének érdekében.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás