Lebontják a klímaváltozás következményeinek kitett lakóházakat Ruanda fővárosában

2019.12.17. · gazdaság

A ruandai hatóságok elkezdték lebontani azokat a lakóházakat Ruanda fővárosában, Kigaliban, amelyeket szerintük veszélyeztetnek a klímaváltozás hatásai. Az elkövetkező napokra heves esőket jeleztek előre, ezért a lápra vagy láp közelében épített lakóházak közül több százat kell lerombolni, hogy csökkentsék a várható földcsuszamlások és áradások által okozott károkat, és megvédjék az emberéleteket – érvelnek a hatóságok.

Az ENSZ szakértői szerint a három nagy tó (Viktória, Tanganyika, Kivu) között fekvő kelet-közép-afrikai ország időjárása egyre kiszámíthatatlanabb. A mezőgazdaságra és vízenergiára nagyban támaszkodó Ruandát a klímaváltozás által nagymértékben fenyegetett országok közé sorolják.

Az elmúlt három hónap heves esőzéseiben becslések szerint 45 ember vesztette életét földcsuszamlások, villámcsapás vagy más természeti csapás következtében – közölte a vészhelyzetek minisztériuma.

A lakosok tiltakoznak, mert a lebontott otthonaikért cserébe eddig nem kaptak semmilyen kompenzációt annak ellenére, hogy a hatóságok megígérték, hogy kártalanítják, aki legálisan él az érintett területen. Immaculée Uwera, a helyi lakosok egyike azt mondta a BBC-nek, a családja 40 éve él ott, és fizeti a helyi adókat, de mindez hiába. Mások azt mondták, nincs más választásuk, mint kimenteni a holmijaikat, és nézni, ahogy lerombolják a házukat.

A lakók közül van, akit osztálytermekben szállásoltak el, mások barátoknál, rokonoknál húzzák meg magukat. A kigali vezetés a Twitteren azt írta, hogy a kompenzáció ügyét később rendezik, de „a jelen pillanatban az volt az elsődleges, hogy életeket mentsünk”.

photo_camera Egy 2016. májusi földcsuszamlás áldozatait temetik Ruandában. Fotó: CYRIL NDEGEYA/AFP

Az elmúlt hetek esőzései nyomán kialakuló árvizek és földcsuszamlások több száz ember életébe kerültek Kelet-Afrikában, és milliók váltak földönfutóvá. Házak dőltek össze, megsemmisült a termény, és utak roskadtak össze, ami miatt a nehezen elérhető helyekre a segélyek eljuttatása is szinte lehetetlenné vált.

A BBC időjárási szakértője, Darren Bett szerint még nehéz megjósolni, milyen hatással lesz a globális felmelegedés a kelet-afrikai esős évszakra. De mivel a melegebb légkör több vízpárát képes megtartani, alapvetően arra lehet számítani, hogy több csapadék hullik majd.

Az idei kelet-afrikai esőzések súlyosbítja az indiai-óceáni dipólus (IOD) nevű jelenség, amely pozitív fázisban az óceán vizének akár 2 Celsius-fokos emelkedésével jár.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás