Győztek az oltásellenes tüntetők New Jersey-ben, a vallásra hivatkozva továbbra is ki lehet bújni az oltáskötelezettség alól

2020.01.15. · tudomány

Miután oltásellenes tüntetők hetekig küzdöttek ellene, nem fogadták el New Jersey-ben azt a törvényjavaslatot, amely eltörölte volna a vallási alapú kivételeket az állami iskolákban kötelező védőoltás alól. Mindössze egy szavazaton múlott, hogy az S2173 kódjelű törvényjavaslatot nem fogadta el az állami szenátus.

A javaslatról eredetileg decemberben kellett volna döntést hozni, és bár eleinte 45-25 arányban, hat tartózkodás mellett a vallási kivételek eltörlésének támogatói voltak többségben, egy csapatnyi oltásellenes aktivista hatására elhalasztották a szavazást. Az aktivisták győzelemként értékelték a halasztást, de a szenátus elnöke, Stephen Sweeney kijelentette: „Örüljenek csak, de nem hátrálunk meg. Úgy terveztük, hogy elfogadjuk a törvényjavaslatot, és el is fogjuk fogadni.”

Az S2173 eredetileg az állam összes oktatási intézményének minden diákjára vonatkozott volna, így az óvodától az egyetemig minden magán- és állami iskolában kizárólag azok térhettek volna ki a kötelező védőoltás alól, akik a járványügyi hivatal (CDC) előírásai alapján egészségügyileg érzékenyek a vakcinára. A decemberi tüntetés után azonban egyre több politikus kezdett szimpatizálni az oltásellenesekkel, így a javaslat támogatói egy módosításban az állami iskolákra szűkítették annak érvényességét, hátha így sikerül elfogadni.

photo_camera Hétfőn több százan tüntettek a törvényjavaslat ellen az állami szenátus épülete előtt Fotó: Seth Wenig/AP

„Készek vagyunk harcolni az ügyért. Ezt a javaslatot el kell fogadni. Ez a közegészségügyről szól, az emberek védelmezéséről” – mondta Sweeney a hétfői döntés után. A vallási alapú kivétellel a 2018-2019-es tanévben a gyerekek 2,6 százaléka esetében éltek a szülők, ami jelentős növekedés az öt évvel korábbi 1,7 százalékos arányhoz képest.

Egyre népszerűbb az oltásellenesség

Az Egyesült Államokban rég nem látott mértékű kanyarójárvány tört ki 2019-ben: 31 államban összesen 1282 esetet regisztráltak. A halálos fenyegetést jelentő kanyaróvírus védőoltással elkerülhető, az oltások 1960-as évekbeli bevezetése előtt évente 3-4 millióan kapták el a vírust, amely több száz halálesetet okozott minden évben. Kalifornia, Maine, Mississippi, Nyugat-Virginia és New York államokban korábban már eltörölték a vallási kivételt.

A Gallup friss felmérése szerint az elmúlt húsz évben sosem volt olyan alacsony a védőoltások támogatottsága, mint ma: míg 2001-ben az amerikai lakosok 94 százaléka bízott a vakcinákban, ma csak a 84 százalékuk. A legnagyobb csökkenés a 30-49 éves korosztályban történt, itt 92-ről csökkent 80 százalékra a támogatottság. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben a legnagyobb globális egészségügyi veszélyek közé sorolta az oltásellenesség problémáját.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás