A legnagyobb szennyező, Kína is betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A legnagyobb műanyagszennyező ország, Kína is fellép az egyszer használatos műanyag termékek gyártása, forgalmazása és használata ellen. A nemzeti fejlesztési és reformbizottság, valamint a környezetvédelmi minisztérium bejelentése szerint 2020 végéig az ország összes nagyvárosában betiltják a műanyag zacskókat, 2022-ig pedig egész Kínára kiterjesztik a tilalmat – a friss zöldséget vagy gyümölcsöt árusító boltok kivételével, amelyek 2025-ig kapnak haladékot.

A tiltás a műanyag tálakat és evőeszközöket is érinti az elvitelre készített ételeket árusító helyeken, míg 2020 végéig az éttermeknek fel kell hagyni a műanyag szívószálak forgalmazásával. A műanyag csomagolóanyagokat is fokozatosan kivezetik, és a kínai városokban általánosságban 30 százalékkal kell csökkenteni az egyszer használatos műanyagok felhasználását 2025-re.

Gyártási oldalról a 0,025 milliméternél vékonyabb műanyagból készült zacskók készítését tiltják be, a mezőgazdaságban pedig a 0,01 milliméternél vékonyabb műanyag fóliák gyártása lesz tilos. Az országban 2008-ban már betiltották az ultravékony zacskók gyártását, és az üzleteknek ekkor megtiltották azt is, hogy ingyen adják a szatyrokat a vásárlóiknak.

Fotó: TEH ENG KOON/AFP

Az Oxfordi Egyetem adatai szerint Kína a világ legnagyobb műanyagszemét-előállítója évi 60 millió tonnával, vagyis több műanyag hulladékot termel évente, mint a sorban következő három ország (USA, 38 millió; Németország, 14,5 millió; Brazília, 12 millió) összesen. Kína korábban a világ legnagyobb műanyagszemét-importőre is volt, de az importot 2018-tól betiltotta.

Az Európai Unió után így már Ázsiában is tombol a műanyagellenes hangulat: Thaiföldön idén először a nagyobb üzletekből tiltották ki az egyszer használatos műanyagokat, majd 2021-re az egész országot plasztikmentessé tennék; az indonéziai főváros, Jakarta már idén nyártól nem látja őket szívesen az áruházaiban, szupermarketeiben és piacain; Bali szigetén pedig már 2019 nyara óta tilos a használatuk.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: