Új ragadozó dinoszauruszfajt azonosítottak, itt az Allosaurus jimmadseni

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Utahi Egyetem paleontológusai az eddigieknél jóval teljesebb anatómiai leírással rukkoltak ki a PeerJ folyóiratban január 24-én megjelent cikkükben, amelyben egyben új fajként azonosították a késő Jura időszak egyik legismertebb dinoszauruszainak egyikének maradványait. 

A nagy theropoda dinoszauruszok egyik nemét alkotó Allosaurus fajok már a 19. század végétől ismertek, régóta tudható az is, hogy 155-150 millió évvel ezelőtt élt két lábon járó, koponyájukban tucatnyi pengeéles foggal vadászó élőlények koruk csúcsragadozói voltak.  

Az sem titok, hogy a mozifilmekben és képregényekben előszeretettel vérengző fenevadakként ábrázolt theropodák taxonómia meghatározása több, mint bajos. A hiányos leletek kusza viszonyai között vágtak most rendet a Utahi Egyetem paleontológusai, akik az elmúlt évek ásatásai során feltárt leletanyag alapján teljessé tették az Allosaurosok anatómiai leírását az Allosaurus jimmadseni önálló fajként történő meghatározásával.

Az A. fragilis, az A.jimmadseni és az A.europaeus koponyája sárgával az ismert, naranccsal a töredékes, barnával pedig a még hiányzó részeket jelölveForrás: Utah Egyetem

Az Allosaurus jimmadseni testhossza elérhette a 8 métert, hátulsó lábai nagyok és erőteljesek voltak, mellső lábain három ujj nőtt. Testét a hosszú és nehéz farok tartotta egyensúlyban.

Az önálló fajként azonosított A. jimmadseniForrás: Utah Egyetem

Az ősragadozók lábainak alsó része (a lábszár és a talp) fiatalabb életkorukban hosszabb volt a combnál. A paleontológusok szerint ez az arány arra utal, hogy a fiatalabb állatok másképp vadászhattak, mint az idősek. Életük korai szakaszában az üldözés, később viszont a lesből történő támadás jellemezhette őket.
Az Allosaurus fajok koponyaformája és szemeik elhelyezkedése mindössze 20 fokos szögre korlátozza az úgynevezett binokuláris látást, amely a ma élő krokodilokhoz hasonlít. Az őslénytani szakirodalom szerint ez elég lehetett ahhoz, hogy az Allosaurusok a krokodilokhoz hasonlóan képesek legyenek felmérni a zsákmány távolságát és a támadás megfelelő pillanatát. Mellső lábaik a zsákmány megragadására, illetve fogva tartására lehettek alkalmasak, ebben a kampószerű karmok hathatós segítséget nyújthattak. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: