Új ragadozó dinoszauruszfajt azonosítottak, itt az Allosaurus jimmadseni

2020.01.27. · tudomány

A Utahi Egyetem paleontológusai az eddigieknél jóval teljesebb anatómiai leírással rukkoltak ki a PeerJ folyóiratban január 24-én megjelent cikkükben, amelyben egyben új fajként azonosították a késő Jura időszak egyik legismertebb dinoszauruszainak egyikének maradványait. 

A nagy theropoda dinoszauruszok egyik nemét alkotó Allosaurus fajok már a 19. század végétől ismertek, régóta tudható az is, hogy 155-150 millió évvel ezelőtt élt két lábon járó, koponyájukban tucatnyi pengeéles foggal vadászó élőlények koruk csúcsragadozói voltak.  

Az sem titok, hogy a mozifilmekben és képregényekben előszeretettel vérengző fenevadakként ábrázolt theropodák taxonómia meghatározása több, mint bajos. A hiányos leletek kusza viszonyai között vágtak most rendet a Utahi Egyetem paleontológusai, akik az elmúlt évek ásatásai során feltárt leletanyag alapján teljessé tették az Allosaurosok anatómiai leírását az Allosaurus jimmadseni önálló fajként történő meghatározásával.

photo_camera Az A. fragilis, az A.jimmadseni és az A.europaeus koponyája sárgával az ismert, naranccsal a töredékes, barnával pedig a még hiányzó részeket jelölve Forrás: Utah Egyetem

Az Allosaurus jimmadseni testhossza elérhette a 8 métert, hátulsó lábai nagyok és erőteljesek voltak, mellső lábain három ujj nőtt. Testét a hosszú és nehéz farok tartotta egyensúlyban.

photo_camera Az önálló fajként azonosított A. jimmadseni Forrás: Utah Egyetem

Az ősragadozók lábainak alsó része (a lábszár és a talp) fiatalabb életkorukban hosszabb volt a combnál. A paleontológusok szerint ez az arány arra utal, hogy a fiatalabb állatok másképp vadászhattak, mint az idősek. Életük korai szakaszában az üldözés, később viszont a lesből történő támadás jellemezhette őket.
Az Allosaurus fajok koponyaformája és szemeik elhelyezkedése mindössze 20 fokos szögre korlátozza az úgynevezett binokuláris látást, amely a ma élő krokodilokhoz hasonlít. Az őslénytani szakirodalom szerint ez elég lehetett ahhoz, hogy az Allosaurusok a krokodilokhoz hasonlóan képesek legyenek felmérni a zsákmány távolságát és a támadás megfelelő pillanatát. Mellső lábaik a zsákmány megragadására, illetve fogva tartására lehettek alkalmasak, ebben a kampószerű karmok hathatós segítséget nyújthattak. 

Kapcsolódó korábbi cikkeink: