Az esőenergia lehet a következő nagy dobás a megújulók piacán

2020.02.09. · gazdaság

A Hongkongi Városi Egyetem kutatói olyan cseppalapú generátort fejlesztettek ki, amelynek hatásfoka egyelőre ugyan viszonylag alacsony, de ha ezen sikerül javítani, akkor a jövőben akár a megújuló energiaforrásokra épülő ipar egyik fontos szereplője is lehet.

A generátor egy térvezérlésű tranzisztorhoz hasonlóan azonnal képes meglepően nagy energiát előállítani, amint érintkezik a megfelelő forrással – ez esetben a vízcseppel. „Kutatásaink szerint egyetlen 100 mikroliteres (egy mikroliter a liter egymilliomod része) csepp víz 15 centiméteres magasságból leengedve akár több mint 140 volt feszültséget is képes lehet előállítani, és ezzel 100 kisebb LED-lámpát is táplálni lehet” – mondta Vang Cuankaj, az egyetem gépészmérnök-professzora.

A generátor azonnali teljesítménysűrűsége az 50,1 watt/négyzetmétert is eléri, és a kutatók szerint azok a más struktúrában épült generátorok, amelyekkel korábban kísérleteztek, az ezzel előállítható energiának csak az ezredrészét voltak képesek elérni.

photo_camera Fotó: JOHANNES EISELE/AFP

A szerkezetben egy alumínium elektródát és egy politetrafluoroetilén (vagy PTFE) réteggel bevont indium-ón-oxid elektródát is találni, és amikor az utóbbi felületét csepp éri, a két elektróda között „hidat képezve” zárt áramkör jön létre. A technológia nemcsak egy-egy cseppet, de akár a folyamatos esőzést is kezelni tudja, mivel ilyen esetben az elektromos töltés felhalmozódik.

Azt a kutatók is elismerték, hogy az elért eredmények mellett van hova fejleszteni a generátort, mielőtt azt a gyakorlatban is fel lehetne használni. Száz LED-lámpa megvilágítása ugyan látványos fejlődés, de ez a technológia még messze van attól, hogy folyamatos áramellátást tudjon biztosítani.

Vang és társai abban reménykednek, hogy a jövőben számos olyan felületen hasznosítani lehet majd a cseppenergiát, amelyen folyadék és szilárd anyagok érintkeznek. Így akár a hajótesteken, az elektromos csónakokon, az esernyőkön vagy akár még az ásványvizes palackokban is el lehetne helyezni energia előállítására képes szerkezetet, de a háztetőkön is kiegészítené a napelemeket az esőből energiát nyerő generátor.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás