Hátrább az agarakkal, szerelmesek, Szent Bálint a méhészek oltalmazója is

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az össznépi Valentin-napozásban hajlamosak az emberek megfeledkezni arról, hogy az időszámítás utáni 3. században vértanúhalált halt és később szentté avatott Valentinus a szerelmespárok és az epilepsziások mellett a méhészek védelmezője is.

Igaz, a magyar Katolikus Lexikon szócikke szerint a kereszténység hajnalán több Bálint nevű személy is tevékenykedhetett a Római Birodalom területén, így már nem tudni, hogy melyikük vette oltalma alá a méhészeket. 

Annyi bizonyos, hogy Szent Bálinthoz a világ számos pontján a mai napig fohászkodnak a mézkészítők a bőséges méztermésért, és hogy vegye védelmébe méhcsaládjaikat. 

Terni Szent Bálint ereklyéje a római Santa Maria in Cosmedin templombanForrás: Wikipédia

Erre a világszerte elharapódzott méhkrízis is okot adhat. Nemrégiben a magyar agrárminiszter, Nagy István is arra sürgette az Európai Bizottságot az EUobserver brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikkében, hogy vizsgálja meg a méhcsaládok csökkenő számának okait, és tegyen javaslatot a válság kezelésére.

A méhész agrármérnök végzettségű miniszter kiemelte, hogy az Európai Unió (EU) statisztikái szerint az elmúlt években a méhek téli halálozási aránya 5-10 százalékról 25-40 százalékra nőtt, de a méhcsaládok egyre gyakrabban halnak ki már nyáron is, más beporzófajok pedig még súlyosabb veszteségeket szenvednek. Nagy szerint a terméshozamok több mint 80 százaléka, valamint az európai élelmiszer-termelés 75 százaléka függ a méhek beporzásától, ezért a méhészeti ágazat fontossága túlmutat önmagán.

Pár napja pedig Fulmer-Takács Ferenc, az Egyesület az Európai Méhekért (AEB) elnöke számolt be a Qubitnek arról, hogy az import és a hamisítások miatt végveszélybe került az európai méztermelés, a kilogrammonként egy eurós áron behozott mézzel nem képesek versenyezni az európai méhészetek.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: