Hátrább az agarakkal, szerelmesek, Szent Bálint a méhészek oltalmazója is

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az össznépi Valentin-napozásban hajlamosak az emberek megfeledkezni arról, hogy az időszámítás utáni 3. században vértanúhalált halt és később szentté avatott Valentinus a szerelmespárok és az epilepsziások mellett a méhészek védelmezője is.

Igaz, a magyar Katolikus Lexikon szócikke szerint a kereszténység hajnalán több Bálint nevű személy is tevékenykedhetett a Római Birodalom területén, így már nem tudni, hogy melyikük vette oltalma alá a méhészeket. 

Annyi bizonyos, hogy Szent Bálinthoz a világ számos pontján a mai napig fohászkodnak a mézkészítők a bőséges méztermésért, és hogy vegye védelmébe méhcsaládjaikat. 

Terni Szent Bálint ereklyéje a római Santa Maria in Cosmedin templombanForrás: Wikipédia

Erre a világszerte elharapódzott méhkrízis is okot adhat. Nemrégiben a magyar agrárminiszter, Nagy István is arra sürgette az Európai Bizottságot az EUobserver brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikkében, hogy vizsgálja meg a méhcsaládok csökkenő számának okait, és tegyen javaslatot a válság kezelésére.

A méhész agrármérnök végzettségű miniszter kiemelte, hogy az Európai Unió (EU) statisztikái szerint az elmúlt években a méhek téli halálozási aránya 5-10 százalékról 25-40 százalékra nőtt, de a méhcsaládok egyre gyakrabban halnak ki már nyáron is, más beporzófajok pedig még súlyosabb veszteségeket szenvednek. Nagy szerint a terméshozamok több mint 80 százaléka, valamint az európai élelmiszer-termelés 75 százaléka függ a méhek beporzásától, ezért a méhészeti ágazat fontossága túlmutat önmagán.

Pár napja pedig Fulmer-Takács Ferenc, az Egyesület az Európai Méhekért (AEB) elnöke számolt be a Qubitnek arról, hogy az import és a hamisítások miatt végveszélybe került az európai méztermelés, a kilogrammonként egy eurós áron behozott mézzel nem képesek versenyezni az európai méhészetek.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: