Egy új módszerrel sikerült megfigyelni, hogyan kommunikálnak egymással a rákos sejtek

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A Nature-ben megjelent tanulmány egyik szerzője, Chris Tape, egyben a University College London sejtkommunikációs laborjának vezetője szerint az organoidok, azaz az in vitro előállított szövetkultúrák eddig is kulcsfontosságú szerepet játszottak a rákkutatásban, egy új technológia segítségével azonban arra is választ adhatnak, hogy miért működnek a különböző kezelések az egyes ráktípusoknál, és miért hatástalanok a többinél. A daganatból kinyert szövetekből létrehozott organoidok az eredeti tumorok miniatűr másolatai, és a kutatók kockázatmentesen tudják tanulmányozni rajtuk, hogy miként reagálnak a kezelésekre az egyes ráktípusok.

A tumorsejtek közötti kommunikáció megfejtése választ adhat arra is, hogy milyen módon képes egy rákos daganat beférkőzni a immunrendszerbe, és hogyan válik gyógyszerrezisztenssé.

A ráksejtek jelzéseinek minden eddiginél részletesebb megfejtésével a kutatók bepillantást nyerhetnek az egyéni sejtek közötti kommunikációba, és magyarázatot kaphatnak arra, hogy miért hatásos az adott kezelés az egyik rákktípusnál, és miért hatástalan a másiknál.

Emily Armstrong, az angliai Rákkutató Intézet kutatója szerint ennek a bonyolult sejtek közötti kommunikációnak a megértése arra is választ adhat, hogy miként terjed szét a rák az egész testben, és miért újul ki bizonyos esetekben a kezeléseket követően.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: