Egy hőhullám 9 nap alatt felolvasztotta egy antarktiszi sziget jegének ötödét

Olyan meleg volt az Antarktiszon, hogy alig másfél hét alatt elolvadt egy déli-sarkköri sziget jegének az ötöde. A hőhullám február 4-én érkezett a Déli-sarkkör területére, és február 13-ig tartott. A kiterjedt olvadást az amerikai űrhivatal, a NASA egyik földet figyelő műholdja, a Landsat 8 rögzítette.

„Az ilyen gyors olvadási események nem ritkák Alaszkában és Grönlandon, de az Antarktiszon még soha nem láttam effélét” – mondta a szokatlan melegről Mauri Pelto gleccserkutató. Pelto szerint egyetlen extrém olvadás még nem lenne gond, csakhogy a februári hőhullám a déli féltekei nyárnak már a harmadik nagy hőhulláma volt. 

9 nap alatt elolvadt a hótakaró ötöde az antarktiszi szigetenFotó: NASA / Joshua Stevens / Landsat

Az Antarktisz érintett részén február 6-án a hőmérők 18 Celsius-fokot mértek, ugyanannyit, mint a szubtrópusi éghajlatú Los Angelesben ugyanazon a napon. Szakértők szerint a szokatlanul meleg hőmérsékletet számos meteorológiai jelenség együttállása okozhatta: a hónap elején a Horn-foknál nagy nyomású légtömegek gyűltek össze, amelyek lehetővé tették a masszív hőmérséklet-emelkedést. A meleg trópusi levegő útját álló déli féltekei nyugati szelek ráadásul jelentősen alábbhagytak, így a trópusi légtömegek olyan délre tudtak nyomulni, hogy elérték a jégpáncél határát. Mindezek miatt a vízfelszíni hőmérséklet is 2-3 Celsius-fokkal nőtt a térségben.

(Forrás: NASA)

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: