Greta Thunberg: Türelmesnek kell lennünk

2020.02.28. · gazdaság

Bristolban beszélt a mintegy 15 ezer fős tömeghez Greta Thunberg svéd klímaaktivista, aki a pénteki klímasztrájkra érkezett a brit városba. A beszéd után ő állt a tüntető tömeg élére, így vonultak keresztül a városon.

A 17 éves aktivista elmondta mindazt, amit általában el szokott: figyelmeztette a helyi vezetőket, hogy nem fognak csendben maradni, miközben „a világ lángokban áll”; azzal vádolta a politikusokat, hogy „szőnyeg alá söprik a mocskukat”, és a gyerekekkel akarják feltakaríttatni. A hatalmon lévők elárulták őket, de „az aktivizmus működik, úgyhogy azt mondom: cselekedj!” – fogalmazott.

„Mi vagyunk a változás, és a változás eljön, akár akarod, akár nem” – mondta még az aktivista, aki szerint „a vezetőink úgy viselkednek, mint a gyerekek, úgyhogy nekünk kell felnőttnek lennünk (...) Nem így kellene lennie, de nekünk kell elmondani a kellemetlen igazságot.” Thunberg szerint lényegében semmi nem történik a válság megállítására a választott vezetők nagy szavai és ígéretei ellenére.

link Forrás

Thunberg ugyanakkor ezúttal arról is beszélt, hogy „folytatnunk kell, és türelmesnek kell lennünk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szükséges változások nem fognak egyik napról a másikra végbemenni. Mivel azok a politikusok és azok a megoldások, akikre, amikre szükség lenne, még mindig messze vannak. De ha elegendően akarják a változást, el is fog jönni. Mi vagyunk ezek az emberek, és minden egyes ember számít.”

Thunberg eredetileg Londonban szólalt volna fel, de a kiszemelt hely túl kicsi volt a szervezők szerint, ezért merült fel Bristol mint lehetőség. A rendőrség 15 ezerre, míg a szervezők 30 ezerre becsülték a pénteki megmozdulás résztvevőinek a számát. 

A svéd tinédzser két éve kezdett bele magányos pénteki klímasztrájkjába a svéd parlament előtt, azóta sikerült jelentős tömegeket az ügy mellé állítania. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás