1,8 milliárd pixeles, több mint 2 gigabájtos panorámakép készült a Mars dűnéiről

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A NASA Curiosity roverje 2012 óta járja a marsi tájat, miközben fontos méréseket végez, és minden korábbinál nagyobb felbontású és szebb fotókat küld vissza a Földre.

Az amerikai űrügynökség most egy több ezer fotóból összeállított panorámaképet tett elérhetővé, amelyen 1,8 milliárd pixelen (képponton) böngészhető a marsi táj. A rover az egyes képeket teleobjektív használatával készítette 2019. november 24. és december 1. között, mindennap dél és délután 4 óra között folyamatosan fotózott, hogy a fényviszonyok ne kavarjanak be az összelegózott panorámaképbe.

Ezen kívül egy másik, 650 millió pixeles panorámaképet is megosztottak, amelynek részleteit egy másik objektívvel fotózta a marsjáró. A rover mindkét panorámakép elemeit a Gale-kráter Glen Torridon nevű régiójában készítette, amit a Curiosity óriási agyagásvány-lelőhelyként azonosított.

A NASA egy videót is közzétett, amelyen bemutatja a hatalmas felbontású panorámaképek legérdekesebb részleteit.

A teljes 2,25 gigabájtos, tif formátumban elérhető képet innen lehet letölteni.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: