1,8 milliárd pixeles, több mint 2 gigabájtos panorámakép készült a Mars dűnéiről

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A NASA Curiosity roverje 2012 óta járja a marsi tájat, miközben fontos méréseket végez, és minden korábbinál nagyobb felbontású és szebb fotókat küld vissza a Földre.

Az amerikai űrügynökség most egy több ezer fotóból összeállított panorámaképet tett elérhetővé, amelyen 1,8 milliárd pixelen (képponton) böngészhető a marsi táj. A rover az egyes képeket teleobjektív használatával készítette 2019. november 24. és december 1. között, mindennap dél és délután 4 óra között folyamatosan fotózott, hogy a fényviszonyok ne kavarjanak be az összelegózott panorámaképbe.

Ezen kívül egy másik, 650 millió pixeles panorámaképet is megosztottak, amelynek részleteit egy másik objektívvel fotózta a marsjáró. A rover mindkét panorámakép elemeit a Gale-kráter Glen Torridon nevű régiójában készítette, amit a Curiosity óriási agyagásvány-lelőhelyként azonosított.

A NASA egy videót is közzétett, amelyen bemutatja a hatalmas felbontású panorámaképek legérdekesebb részleteit.

A teljes 2,25 gigabájtos, tif formátumban elérhető képet innen lehet letölteni.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: