1,8 milliárd pixeles, több mint 2 gigabájtos panorámakép készült a Mars dűnéiről

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A NASA Curiosity roverje 2012 óta járja a marsi tájat, miközben fontos méréseket végez, és minden korábbinál nagyobb felbontású és szebb fotókat küld vissza a Földre.

Az amerikai űrügynökség most egy több ezer fotóból összeállított panorámaképet tett elérhetővé, amelyen 1,8 milliárd pixelen (képponton) böngészhető a marsi táj. A rover az egyes képeket teleobjektív használatával készítette 2019. november 24. és december 1. között, mindennap dél és délután 4 óra között folyamatosan fotózott, hogy a fényviszonyok ne kavarjanak be az összelegózott panorámaképbe.

Ezen kívül egy másik, 650 millió pixeles panorámaképet is megosztottak, amelynek részleteit egy másik objektívvel fotózta a marsjáró. A rover mindkét panorámakép elemeit a Gale-kráter Glen Torridon nevű régiójában készítette, amit a Curiosity óriási agyagásvány-lelőhelyként azonosított.

A NASA egy videót is közzétett, amelyen bemutatja a hatalmas felbontású panorámaképek legérdekesebb részleteit.

A teljes 2,25 gigabájtos, tif formátumban elérhető képet innen lehet letölteni.

Magyarországon nincs még egy olyan újság, mint a Qubit. De ahhoz, hogy továbbra is lehessen, arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy támogassátok erőfeszítéseinket egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és járuljatok hozzá, hogy a Qubit még alaposabb, még hitelesebb, még tudományosabb tudjon lenni.
Támogasd a Qubit munkáját – nekünk minden segítség számít!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: