A születések és a válások számát is megdobja az önkéntes karantén

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Egy pozitív és egy negatív társadalmi következménnyel is számolni kell amiatt, hogy sokan a COVID-19 elleni védekezésképp önként vagy kényszerből otthoni karanténba vonulnak – állítják a Quartz által megkérdezett amerikai pszichológusok és szociálpszichológusok. 

A maradj otthon (#stayhome vagy #stayathome) mozgalom zászlaja alatt vállalt társadalmi izoláció hasonló lélektani helyzetet idéz elő, mint a háborús szituációkban foganatosított kijárási tilalmak vagy a természeti katasztrófák – véli a lapnak nyilatkozó Pepper Schwartz, a Washington Egyetem pszichológiaprofesszora.

A szakirodalomban közhelynek számít a katasztrófahelyzetek libidónövelő hatása. Kutatások sora bizonyítja, hogy az egész régiókra kiterjedő áramszünetek, természeti krízisek vagy katonai akciók nyomán kialakuló összezártságban megszaporodó, stresszoldásként is funkcionáló szexuális együttlétek nyomán robbanásszerűen megnövekedik a születések száma.

Müncheni járdafelirat március 15-énFotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance/AFP

A hosszabb ideig tartó kényszerű együttlétek ugyanakkor nem csak demográfiai gyutacsként hathatnak. Daniel Kruger, a Michigani Egyetem evolúciós és szociálpszichológusa szerint az egymásra utaltság a párok közötti ellentéteket is elmérgesítheti. A kínai tapasztalatok azt mutatják, hogy a családon belüli erőszak szintje jelentősen emelkedett a karantén idején. 

Kruger szerint az ilyen krízisszituációk egyik nem várt következménye, hogy a veszélyhelyzet elmúltával megugrik a válások száma.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: