A születések és a válások számát is megdobja az önkéntes karantén

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Egy pozitív és egy negatív társadalmi következménnyel is számolni kell amiatt, hogy sokan a COVID-19 elleni védekezésképp önként vagy kényszerből otthoni karanténba vonulnak – állítják a Quartz által megkérdezett amerikai pszichológusok és szociálpszichológusok. 

A maradj otthon (#stayhome vagy #stayathome) mozgalom zászlaja alatt vállalt társadalmi izoláció hasonló lélektani helyzetet idéz elő, mint a háborús szituációkban foganatosított kijárási tilalmak vagy a természeti katasztrófák – véli a lapnak nyilatkozó Pepper Schwartz, a Washington Egyetem pszichológiaprofesszora.

A szakirodalomban közhelynek számít a katasztrófahelyzetek libidónövelő hatása. Kutatások sora bizonyítja, hogy az egész régiókra kiterjedő áramszünetek, természeti krízisek vagy katonai akciók nyomán kialakuló összezártságban megszaporodó, stresszoldásként is funkcionáló szexuális együttlétek nyomán robbanásszerűen megnövekedik a születések száma.

Müncheni járdafelirat március 15-énFotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance/AFP

A hosszabb ideig tartó kényszerű együttlétek ugyanakkor nem csak demográfiai gyutacsként hathatnak. Daniel Kruger, a Michigani Egyetem evolúciós és szociálpszichológusa szerint az egymásra utaltság a párok közötti ellentéteket is elmérgesítheti. A kínai tapasztalatok azt mutatják, hogy a családon belüli erőszak szintje jelentősen emelkedett a karantén idején. 

Kruger szerint az ilyen krízisszituációk egyik nem várt következménye, hogy a veszélyhelyzet elmúltával megugrik a válások száma.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: