OECD: Újabb Marshall-tervre lenne szükség a járvány után a gazdaság visszaállításához

2020.03.23. · gazdaság

Évekbe telik majd, mire a világ gazdasága helyreáll a koronavírus-járvány után. Hiba lenne azt gondolni, hogy az egyes országok gyorsan összekapják majd magukat a járvány elvonulása után – mondta a BBC-nek Angel Gurría, az OECD főtitkára. Gurría szerint már az is túlságosan optimistának látszik, hogy a világ gazdaságának a növekedése akár a 1,5 százalékot, vagyis a járvány kitörése előtt kalkuláltnak a felét elérhetné – ez volt az OECD hivatalos előrejelzése három héttel ezelőtt.

Angel Gurría, az OECD főtitkára
photo_camera Angel Gurría, az OECD főtitkára Fotó: Sebastian Derungs/swiss-image.ch

Amellett, hogy az érintett országokban részlegesen vagy szinte teljesen leáll a termelés, ami az egész világ gazdasági ellátórendszerét érinti, a fogyasztás ugyancsak drasztikusan visszaesik világszerte. A vírus megfékezésére hozott intézkedések teljesen befagyasztják a gazdaságot, és a kilábalás nem lesz sem automatikus, sem pedig magától értetődő – olvasható az OECD közleményében

A legsürgetőbb cél, hogy minimálisra csökkenjen a halálozások száma. Ugyanakkor a világjárvány nyomában járó gazdasági válság évekre megbénítja majd az egyes társadalmakat. 

Miközben nehéz lenne megjósolni, hogyan befolyásolja majd a járvány a munkaerőpiacot vagy az egyes cégek veszteségeit, az OECD főtitkára szerint az már bizonyosnak látszik, hogy a világ legfejlettebb és legbiztosabb lábakon álló gazdaságai is beleroppannak majd a járványba, és a recesszióból hónapokig, évekig nem fognak tudni kilábalni. Az amúgy is bizonytalan gazdaságokban pedig nagyobb válság jöhet, mint amely a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után vagy a 2008-as recesszióban tapasztalható volt.

Nem garantált a gazdaságok helyrebillenése

Az OECD-közlemény alapján az alábbiak nyújthatnának reményt a teljes gazdasági összeomlás elkerülésére:

  • Ha a kormányok mindent megtesznek a nemzetközi együttműködés érdekében az egészségügyi veszteségek minimalizálása érdekében.
  • Ha az egyes kormányok közös erőfeszítéseket tesznek az egyéniek helyett.
  • Ha a kormányok jelentős forrásokat különítenek el az egészségügyi ellátórendszer megerősítésére, a munkavállalók közvetlen megsegítésére és a vállalati adóterhek csökkentésére. 
  • A pénzügyi piacok és bankok helyzetének folyamatos ellenőrzése szükséges.
  • Mindent meg kell tenni a bizalom helyreállítása érdekében.

Gurría szerint félő, hogy a piacok visszaállítása nem V, hanem inkább U alakú görbét ír majd le, hosszan elnyúló mélyponttal. Sőt ahhoz, hogy ne a teljes csőddel egyenértékű L-alakú görbére kelljen számítani, helyes döntéseket kell hozni a jelenben. 

Az OECD éppen ezért négyütemű terv felállítását sürgeti a világjárvány kezelésére. Az akcióterv egyes lépéseinek egyaránt tartalmazniuk kellene az ingyenes vírustesztek és a nővérek és orvosok számára biztonságot nyújtó védőfelszerelések biztosítását, valamint a munkások és vállalkozók számára nyújtott közvetlen segélyeket és a vállalatok számára az időszakos adómentességet. Gurría szerint az Európa második világháború utáni újjáépítését biztosító Marshall-tervhez hasonló anyagi áldozatokra lesz szükség.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás