Ez a pofonegyszerű animáció 15 másodpercben elmagyarázza, miért fontos most otthon maradni

A koronavírus-járvánnyal végérvényesen eljött az ábrakészítők és az adatvizualizátorok ideje, alacsonyan röpülnek a járványgörbék, grafikonok kísértenek rémálmainkban, és lassan az egész életünket el tudjuk helyezni egy X és egy Y tengelyen.

A cikk alján olyan írásokat is ajánlunk, amelyek bővebben kifejtik, mit rejtenek ezek az ábrák, de a járványszkeptikusokkal vívott idegőrlő viták során jól jöhet ez a 15 másodperces animált gif is, amely elsőként a járvány exponenciális jellegét emeli ki, majd megmutatja, milyen mértékben csökkenthetők a fertőzések (vagy lapítható a görbe), ha a tömegből akár csak néhányan otthon maradnak. Azt pedig már hozzá lehet gondolni, hogy mi történik, ha mindenki otthon marad, aki teheti.

Gif: SIOUXSIEW / XTOTL / Qubit

A gifet eredetileg a Spinoff nevű új-zélandi közéleti-popkulturális lap mikrobiológus szerzője és grafikusa készítette, a magyarországi viszonyokra aktualizált (tehát a belföldi repülést és a barbecue-zást kihagyó, azokat mással helyettesítő) fordítás a Qubit munkája.

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: