Ez a pofonegyszerű animáció 15 másodpercben elmagyarázza, miért fontos most otthon maradni

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A koronavírus-járvánnyal végérvényesen eljött az ábrakészítők és az adatvizualizátorok ideje, alacsonyan röpülnek a járványgörbék, grafikonok kísértenek rémálmainkban, és lassan az egész életünket el tudjuk helyezni egy X és egy Y tengelyen.

A cikk alján olyan írásokat is ajánlunk, amelyek bővebben kifejtik, mit rejtenek ezek az ábrák, de a járványszkeptikusokkal vívott idegőrlő viták során jól jöhet ez a 15 másodperces animált gif is, amely elsőként a járvány exponenciális jellegét emeli ki, majd megmutatja, milyen mértékben csökkenthetők a fertőzések (vagy lapítható a görbe), ha a tömegből akár csak néhányan otthon maradnak. Azt pedig már hozzá lehet gondolni, hogy mi történik, ha mindenki otthon marad, aki teheti.

Gif: SIOUXSIEW / XTOTL / Qubit

A gifet eredetileg a Spinoff nevű új-zélandi közéleti-popkulturális lap mikrobiológus szerzője és grafikusa készítette, a magyarországi viszonyokra aktualizált (tehát a belföldi repülést és a barbecue-zást kihagyó, azokat mással helyettesítő) fordítás a Qubit munkája.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: