Ingyenessé tette szótárait és egyetemi jegyzeteit a diákoknak az Akadémiai Kiadó

2020.03.24. · tudomány

A 36 szótárt tartalmazó szotar.net és a felsőoktatásban leginkább használt tankönyveket, jegyzeteket tartalmazó, hivatalosan Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás nevű online okoskönyvtár, a MeRSZ április 30-ig közel 2 millió diák számára válik könnyebben hozzáférhetővé – jelentette be március 24-én az Akadémiai Kiadó.

Közleményük szerint a hozzáféréssel a közoktatásban tanuló több mint 1,5 millió diáknak és a közel 300 ezer felsőoktatási intézményben pallérozódó hallgatónak kívánnak segíteni, valamint szüleiknek. 

A legtöbbet használt magyar egynyelvű szótárakat és a helyesírási szabályzatot április 30-áig bárki ingyenesen, regisztráció nélkül használhatja. 

Azok a hallgatók és oktatók, akiknek az intézménye tagja a magyar felsőoktatási, kutatási intézmények és közgyűjtemények eduID konföderációjának, továbbra is a megszokott platformokon használhatják a szolgáltatásokat. A MeRSZ esetében ezen a linken, a szotar.net esetében innen, a folyóiratoknál pedig erről az  oldalról férhetnek hozzá az előfizetett tartalmakhoz.

photo_camera Forrás: Akadémiai Kiadó

Az Akadémiai Kiadó a járványhelyzet miatt azon egyetemi hallgatókra is gondolt, akiknek az intézménye nem biztosít távoli elérést, vagy valamilyen technikai nehézség miatt nem tudnak ezzel élni. Nekik mindössze regisztrálniuk kell, a MeRSZ-re  és a szotar.net-re, ahol a legördülő listából az intézményt kiválasztva automatikus hozzáférés kapható a művekhez. 

A kiadó saját kiadású folyóiratai teljes hozzáféréssel, regisztráció vagy külön belépés nélkül érhetők el a honlapjáról, március 23-ától pedig a Szaktárs portálon már regisztráció nélkül elérhető az Akadémiai Kiadó gondozásában 1950–1996 között (kisebb számban 1996 után) megjelent tudományos könyvek gyűjteménye is.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás