Száz tudományos szervezet kéri Trumpot, hogy újra magzati szövetekkel dolgozhasson

2020.03.26. · tudomány

Száz egyetem, kutatócsoport és gyógyszerfejlesztő könyörög Donald Trumpnak, hogy függessze fel a 2019-ben bevezetett tilalmat, amely szerint az állami finanszírozású cégek nem használhatnak magzati szöveteket a kutatásaikhoz. 

A kérelmet tartalmazó nyílt levelet, amelyet szerdán tettek közzé, száz szervezet írta alá, kérésüket azzal indokolják, hogy minden létező erőforrásra és eszközre szükségük van a SARS-CoV-2 elleni küzdelemhez.

Donald Trump többször hangsúlyozta, hogy az ország kutatói gőzerővel dolgoznak az új koronavírus elleni vakcina előállításán, de a tilalom gátolja a munkát, így nem tudják a kísérleti egerek szöveteit módosítani ahhoz, hogy a lehetséges ellenszereket kipróbálják rajtuk.

Az amerikai elnök etikai okokra hivatkozva tiltotta be a magzati szövetek felhasználását, miután az abortuszellenes csoportok komoly nyomást gyakoroltak a kormányra. Tavaly június óta tilos abortált magzatok szövetét felhasználni a kutatáshoz, a korábbi gyakorlat kritikusai szerint azért, mert egyfelől szükségtelen ezeknek a szöveteknek a használata, másfelől az abortuszpártiak malmára hajtja a vizet. 

Évek óta húzódott, most okoz problémát

Larry Goldstein, a Kaliforniai Egyetem idegtudósa szerint ez nem így van: ahogy fogalmazott, a tiltást nem tudományos, hanem ideológiai alapon hozták meg, a magzati szövetek ugyanis elengedhetetlenek az orvostudomány számára. 

A botrány még 2015-ben tört ki, amikor több videó is nyilvánosságra került, amelyen az abortuszklinikák dolgozói arról tárgyalnak a kutatást végző intézményekkel, hogy milyen módszerekkel jutnak a szövethez, illetve hogyan fizetnek a szövetekért. Az abortuszt ellenző csoportok azzal vádolták a Planned Parenthood nonprofit szervezetet, hogy profitot termel a magzati szövetek kereskedelméből, ezt a szervezet tagadta.

Egy, a héten benyújtott egyedi kérelemre, amelyben egy amerikai immunológus kért mentességet a tilalom alól, az amerikai egészségügyi minisztérium szóvivője úgy reagált, hogy még nem született döntés a kérdésben. A szóvivő, Caitlin Oakley hozzátette: Donald Trump és kormánya az egyik legfőbb feladatának tekinti az emberi élet méltóságának védelmét a fogantatástól a természetes halálig. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás