Komoly problémát okoz, hogy az amerikai munkanélkülieket egy ősi programozási nyelven tartják nyilván

2020.04.11. · TECH

A COBOL (COmmon Business Oriented Language) egy magas szintű programozási nyelv, amelynek első verzióját 1959-ben vezették be, elsősorban az angolszász országok üzleti, pénzügyi adminisztrációjában, mivel az angol nyelv rövidítéseinek és szabályainak megfelelő, könnyen olvasható angol mondatokból áll. A magyar Wikipédia szócikke szerint „meglepő, de biztosító intézetek, nagyvállalatok ma is használják a nyelvet”. 

Az inputmag.com beszámolója szerint a régi, az informatikusképzések tananyagában elvétve szereplő COBOL-t használják mindmáig az Egyesült Államok számos államában New Jerseytől Connecticuton át Kansasig, és ez most égető problémát jelent. 

A COVID-19-járvány miatt ugyanis brutálisan megemelkedett a munkanélküliek száma az USA-ban: a SARS-CoV-2 fertőzések megjelenése után alig pár hét alatt 13 százalékra ugrott a ráta a tavaly év végi 4,4 százalékos szintről. A becslések szerint ráadásul 20 százalékot is elérhet a munkanélküliség a munkaképes lakosságon belül a járvány tetőzésekor. A sürgős állam- és szövetségi szintű beavatkozáshoz azonban szükség van a munkanélküli segély iránti kérelmek elbírálására. 

Az amerikai védelmi tárca COBOL-ügyi 1960-os kiadványának címlapja
photo_camera Az amerikai védelmi tárca 1960-as, COBOL-ügyi kiadványának címlapja Fotó: Wikipédia

A probléma az, hogy a munkából kiesők adatainak kezelését végző COBOL-hoz alig értenek már az USA-ban, nem véletlen, hogy a Kongresszus által megszavazott heti 600 dolláros extra juttatás sem a munkanélküli-nyilvántartás adminisztrációján keresztül érkezik majd az érintettekhez, hanem kerülő úton. Az inputmag.com szerint ugyanis a jelenlegi körülmények között 5 hónapba kerülne, amíg az utalás a COBOL-ra írt adminisztrációs rendszeren átfutna. 

Munkanélküli bejelentő lapokkat teli dobozok a floridai Hialeah városában április 8-án
photo_camera Munkanélküli bejelentő lapokkat teli dobozok a floridai Hialeah városában április 8-án Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Ezért egyre másra hirdetik meg Amerikában a programnyelvi kurzusukat, és kelendővé vált mindenki, aki ismeri a COBOL-t, legyen akár nyugdíjba vonult veterán programozó. 

Az IBM, amelynek hardverein a leggyakrabban futnak ilyen rendszerek, a napokban ingyenes COBOL-kurzust indított, a cég Talent Match című oktatási portáljára pedig a jövő hónaptól felkerül majd minden, ami használható. Jelentős forgalmat bonyolítanak az olyan programozóknak nyitott fórumok is, amelyeken a kevés számú specialista próbálja eligazítani a 60 éves nyelvet legfeljebb hallomásból ismerő ifjú kollégákat. 

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás