Német akadémikusok már az újranyitásról tettek ajánlást Merkelnek, de a Robert Koch Intézet szerint korai az öröm

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az elmúlt napokban csökkenésnek indult a Németországban regisztrált új COVID-19-megbetegedések száma, ez azonban nem annak köszönhető, hogy a vírus terjedését sikerült feltartóztatni, hanem nagy valószínűséggel annak, hogy húsvétkor kevesebb tesztet végeztek – közölte a Robert Koch Intézet kedden.

Kedden például 2082-vel nőtt az új esetek száma, ezzel összesen 125098 fertőzést tartanak számon az országban. Az új esetek száma ezzel már negyedik napja csökken. További 170 ember halt bele keddre Németországban a vírusba, a halálesetek összesített száma ezzel elérte a 2969-et. A németországi halálozási ráta továbbra is jóval alacsonyabb, mint a COVID-19-ben hasonlóan érintett országoké, ennek ellenére a német hatóságok ódzkodnak attól, hogy oldják a korlátozó intézkedéseket. 

„Nem beszélhetünk arról, hogy a vírust sikerült volna megállítani, hiszen még mindig mindennap magas az új fertőzöttek száma. Egy lassulást látunk” – fogalmazott Lother Wieler, a Robert Koch Intézet elnöke. Továbbra is arra biztat minden németet, hogy maradjon fegyelmezett, és tartsa be az intézkedéseket. A vírus terjedési sebességét jellemző R szám Németországban az intézet becslései szerint jelenleg kb. 1,2, azaz egy fertőzött átlagosan 1,2 embernek adja tovább a kórokozót. A cél természetesen itt is az, hogy a szám 1 körül, lehetőleg 1 alatt alakuljon – mondta Wieler.

Akadémikusok már a korlátozások oldásáról tettek javaslatokat, de Merkelék óvatosak

A Leopoldina Német Természettudományos Akadémia tagjai hétfőn ajánlásokat küldtek Angela Merkel német kancellárnak és a tartományok kormányzóinak: azt javasolták, hogy ha bizonyos feltételek teljesülnek – például tartósan alacsony értéken marad az R –, akkor fokozatosan engedjék, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. Merkel előzetesen úgy reagált, hogy az akadémikusok ajánlásait figyelembe veszi majd, amikor a további intézkedésekről dönt, kedden pedig átbeszéli a kapott javaslatokat a miniszterekkel.

Németország a járványvédekezés jegyében bezárta az iskolákat, a nem élelmiszert árusító boltokat, az éttermeket, a játszótereket, a sportlétesítményeket, és sok cég is felfüggesztette a működését, hogy sikerüljön lelassítani a SARS-CoV-2 terjedését.

Ápolónő és gondozott beszélget egy Baden-Württemberg-i idősotthon erkélyén.Fotó: Felix Kästle/dpa Picture-Alliance via AFP

Szerdán Merkel videokonferencián beszéli meg a tartományi vezetőkkel, merre vezet a kiút a lezárásokból, és hogyan kezeljék a gazdasági válságot, amelyet a vírus miatti korlátozások szabadítottak el. 

Peter Altmaier gazdasági miniszter kedden nem volt hajlandó megjelölni azt az időpontot, amikor a lezárásokat elkezdhetik megszüntetni. Az elkövetkező néhány napon majd kiderül – mondta egy televízió reggeli adásában, hozzátéve, hogy a kormány nagyon is tisztában van az intézkedések korai feloldásának veszélyeivel, elsősorban azzal, hogy esetleg később még szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni. Mint mondta: „ha az a benyomás alakul ki az emberekben, hogy hol oldunk, hol pedig szigorítunk, az alááshatja a politikába vetett bizalmat és a fegyelmet, amivel az intézkedéseket betartják. Nagyon meg kell fontolnunk minden egyes lépést.”

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: