Gyors javulást értek el egy ebola elleni szerrel 125 koronavírusos betegnél az USA-ban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Chicagói Egyetem kutatóinak legfrissebb jelentése szerint gyors javulást mutat annak a 125 COVID-19 betegeknek az állapota, akiket az amerikai biotechnológiai cég, a Gilead Sciences eredetileg az ebola ellen kifejlesztett Remdesivir nevű antivirális gyógyszerével kezeltek – számolt be róla a Statnews.

A 125 vizsgált betegből 113 súlyos tüneteket produkált, voltak köztük olyanok, akik lélegeztetőgépen voltak. A páciensek infúzióban kapták a gyógyszert, és volt, akit már egy nap elteltével levehettek a lélegeztetőgépről. A kísérletben részt vevők többségét már 6 nap után kiengedhették a kórházból, az eredetileg 10 naposra tervezett terápiát csak mindössze 3 betegnél kellett végigvinni. A kutatók szerint az eredmények ígéretesek, de még várni kell a többi klinikai teszt adataira is, ráadásul nem volt kontrollcsoport.

A Remdesivir jelenleg a legígéretesebb gyógyszer a koronavírus kezeléséért folytatott versenyben. A Gilead már januárban elkezdte felpörgetni a készítmény gyártását, a tervek szerint 500 ezer adagnyi antivirális szer állhat rendelkezésre októberre.

Remdesivir-ampullák egy hamburgi kórházbanFotó: ULRICH PERREY/AFP

A CNBC beszámolója szerint a hírre 16,41 százalékkal emelkedett a Gilead részvényeinek árfolyama a zárás utáni kereskedésben, és az amerikai határidős indexek is megugrottak. Az elemzők szerint ennek alapja az a reménykedés, hogy a Gilead készítménye véget vethet a járványnak, és a világgazdaság újra indulhat. 

A biotech cég részvényei 2020-ban eddig 24 százalékos eredményt értek el,  messze felülteljesítve az idén 14 százalékos zuhanást produkáló S&P 500 indexet.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: