Gyors javulást értek el egy ebola elleni szerrel 125 koronavírusos betegnél az USA-ban

A Chicagói Egyetem kutatóinak legfrissebb jelentése szerint gyors javulást mutat annak a 125 COVID-19 betegeknek az állapota, akiket az amerikai biotechnológiai cég, a Gilead Sciences eredetileg az ebola ellen kifejlesztett Remdesivir nevű antivirális gyógyszerével kezeltek – számolt be róla a Statnews.

A 125 vizsgált betegből 113 súlyos tüneteket produkált, voltak köztük olyanok, akik lélegeztetőgépen voltak. A páciensek infúzióban kapták a gyógyszert, és volt, akit már egy nap elteltével levehettek a lélegeztetőgépről. A kísérletben részt vevők többségét már 6 nap után kiengedhették a kórházból, az eredetileg 10 naposra tervezett terápiát csak mindössze 3 betegnél kellett végigvinni. A kutatók szerint az eredmények ígéretesek, de még várni kell a többi klinikai teszt adataira is, ráadásul nem volt kontrollcsoport.

A Remdesivir jelenleg a legígéretesebb gyógyszer a koronavírus kezeléséért folytatott versenyben. A Gilead már januárban elkezdte felpörgetni a készítmény gyártását, a tervek szerint 500 ezer adagnyi antivirális szer állhat rendelkezésre októberre.

Remdesivir-ampullák egy hamburgi kórházbanFotó: ULRICH PERREY/AFP

A CNBC beszámolója szerint a hírre 16,41 százalékkal emelkedett a Gilead részvényeinek árfolyama a zárás utáni kereskedésben, és az amerikai határidős indexek is megugrottak. Az elemzők szerint ennek alapja az a reménykedés, hogy a Gilead készítménye véget vethet a járványnak, és a világgazdaság újra indulhat. 

A biotech cég részvényei 2020-ban eddig 24 százalékos eredményt értek el,  messze felülteljesítve az idén 14 százalékos zuhanást produkáló S&P 500 indexet.

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: