A svéd járványvédelem apostola elmagyarázta az unortodox modell lényegét

Videóinterjút adott pénteken Johan Giesecke svéd infektológus-epidemiológus a brit UnHerdnek. Az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO, valamint a svéd kormány tanácsadója az unotordox skandináv járványpolitika fő irányadója. 

A 70 éves svéd epidemiológus a félórás beszélgetés során egyebek mellett kifejtette, hogy az Egyesült Királyság, akárcsak Európa legtöbb országa, tévúton jár, amikor polgárait szigorú vagy kevésbé szigorú módon, de karanténba zárja.

A konkrétumokkal keveset bíbelődő Giesecke szerint ugyanis az ilyen korlátozásokat semmiféle tudományos tény nem támasztja alá. Szerinte

  • a helyes politika az, hogy csak az időseket és más betegségeik miatt kockázatos állapotban lévőket védik.
  • Csak a járványgócnak számító régiókban kell korlátozásokat bevezetni.
  • Mindez végül végül kvázi melléktermékként nyájimmunitáshoz vezet.
  • Az Egyesült Királyság jobban járt volna, ha nem hajt végre 180 fokos fordulatot a járványpolitikájában.
  • A COVID-19 az influenzához hasonló enyhe betegség, amelynek csak az újdonsága váltotta ki a világpánikot.
  • Az Egyesült Királyság és Svédország népességének legalább fele bizonyíthatóan átesett már a fertőzésen, ezt bizonyítani fogják a jövőben elvégzendő tömeges szerológiai antitesttesztek.
  • Az eredmények végül minden országban hasonlóak lesznek: a COVID-19 tényleges halálozási aránya ugyanis alig 0,1 százalék körüli.

A teljes interjú az alábbi videóban tekinthető meg:

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: