Az óvodák és az iskolák újranyitásának kockázataira figyelmeztet egy új német tanulmány

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A gyerekek fertőződési aránya és sebessége, illetve a gyerekek fertőzőképessége nem különbözik a felnőttekétől; a gyerekek ugyanolyan hatékonyan terjeszthetik a koronavírust; az iskolák és az óvodák újranyitása tehát fokozhatja a járvány terjedését – állítja a berlini Charité Orvostudományi Egyetem és a Cambridge-i Egyetem közös kutatását összegző, a szokásos szakmai kontrollon (peer review-n) még nem átesett preprint tanulmány.  

Németországban egyelőre csak részlegesen nyitották meg az oktatási intézményeket, engedélyezték például az érettségik lebonyolítását.

A kutatás – amelyet Christian Drosten, a Charité virológiai intézetének igazgatója, a német kormány vezető koronavírus-szakértője vezetett – úgy próbálta felmérni az életkor és a COVID-19 összefüggéseit, hogy a 18 éven aluliak a világon mindenütt alulreprezentáltak a járványstatisztikákban, részben azért, mert az enyhe vagy hiányzó tünetek miatt ritkábban diagnosztizálják őket. 

Fals biztonság

A kutatók szerint azonban még az sem bizonyított, hogy a gyerekek védettebbek volnának az új koronavírussal szemben, mint az idősebbek. Annak, hogy rendkívül alacsony, az ismert és igazolt esetek alig 2 százaléka érinti a 18 évesnél fiatalabbakat, oka lehet az is, hogy az első járványtani intézkedések világszerte az óvoda- és iskolabezárások voltak. Epidemiológiai szempontból a korosztály tagjai rendkívül gyorsan és sikeresen izolálódtak. 

Általános iskolai újrakezdés távolságtartással a bradenburgi Eisenhüttenstadt egyik általános iskolájában 2020. április 30-ánFotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

Drosten és kollégái a berlini Charité kórházban április végéig elvégzett 59831 valós idejű PCR-teszt eredményeit, köztük a 6,7 százaléknyit kitevő 3712 pozitív eset adatait elemezve arra keresték a választ, hogy a páciensek életkora és személyes kapcsolatrendszere milyen fertőzöttségi mintázatot mutathat a 18 éven aluli németországi népesség körében. 

Kiderült, hogy az igazolt fertőzéseknél nincs szignifikáns eltérés a különböző korosztályok között. A kutatók bonyolult, több változós epidemiológiai számításokon alapuló becslései és a korábbi endémiás felső légúti fertőzések járványtani tapasztalatai is arra utalnak, hogy a gyerekek fertőzési kockázatot jelentenek annak ellenére, hogy a jelek szerint kevésbé betegíti meg őket a SARS-CoV-2 vírus. 

A tanulmány szerint ezért 18 év alattiak fertőzőképessége nem elhanyagolandó kockázatot jelent az óvodák és iskolák világszerte egyre gyakrabban szorgalmazott, részben már megkezdett újranyitásakor.  

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: