Az óvodák és az iskolák újranyitásának kockázataira figyelmeztet egy új német tanulmány

2020.05.04. · tudomány

A gyerekek fertőződési aránya és sebessége, illetve a gyerekek fertőzőképessége nem különbözik a felnőttekétől; a gyerekek ugyanolyan hatékonyan terjeszthetik a koronavírust; az iskolák és az óvodák újranyitása tehát fokozhatja a járvány terjedését – állítja a berlini Charité Orvostudományi Egyetem és a Cambridge-i Egyetem közös kutatását összegző, a szokásos szakmai kontrollon (peer review-n) még nem átesett preprint tanulmány.  

Németországban egyelőre csak részlegesen nyitották meg az oktatási intézményeket, engedélyezték például az érettségik lebonyolítását.

A kutatás – amelyet Christian Drosten, a Charité virológiai intézetének igazgatója, a német kormány vezető koronavírus-szakértője vezetett – úgy próbálta felmérni az életkor és a COVID-19 összefüggéseit, hogy a 18 éven aluliak a világon mindenütt alulreprezentáltak a járványstatisztikákban, részben azért, mert az enyhe vagy hiányzó tünetek miatt ritkábban diagnosztizálják őket. 

Fals biztonság

A kutatók szerint azonban még az sem bizonyított, hogy a gyerekek védettebbek volnának az új koronavírussal szemben, mint az idősebbek. Annak, hogy rendkívül alacsony, az ismert és igazolt esetek alig 2 százaléka érinti a 18 évesnél fiatalabbakat, oka lehet az is, hogy az első járványtani intézkedések világszerte az óvoda- és iskolabezárások voltak. Epidemiológiai szempontból a korosztály tagjai rendkívül gyorsan és sikeresen izolálódtak. 

Általános iskolai újrakezdés távolságtartással a bradenburgi Eisenhüttenstadt egyik általános iskolájában 2020. április 30-án
photo_camera Általános iskolai újrakezdés távolságtartással a bradenburgi Eisenhüttenstadt egyik általános iskolájában 2020. április 30-án Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

Drosten és kollégái a berlini Charité kórházban április végéig elvégzett 59831 valós idejű PCR-teszt eredményeit, köztük a 6,7 százaléknyit kitevő 3712 pozitív eset adatait elemezve arra keresték a választ, hogy a páciensek életkora és személyes kapcsolatrendszere milyen fertőzöttségi mintázatot mutathat a 18 éven aluli németországi népesség körében. 

Kiderült, hogy az igazolt fertőzéseknél nincs szignifikáns eltérés a különböző korosztályok között. A kutatók bonyolult, több változós epidemiológiai számításokon alapuló becslései és a korábbi endémiás felső légúti fertőzések járványtani tapasztalatai is arra utalnak, hogy a gyerekek fertőzési kockázatot jelentenek annak ellenére, hogy a jelek szerint kevésbé betegíti meg őket a SARS-CoV-2 vírus. 

A tanulmány szerint ezért 18 év alattiak fertőzőképessége nem elhanyagolandó kockázatot jelent az óvodák és iskolák világszerte egyre gyakrabban szorgalmazott, részben már megkezdett újranyitásakor.  

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás