Dánia lazít a szigorításokon, szerdától újranyitnak az iskolák a kicsiknek

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A 11 éven aluli gyerekek április 15-én, szerdán visszatérnek az iskolákba és az óvodákba Dániában, az egyik olyan európai országban, amely az elsők között rendelte el a járvány miatti szigorításokat, és most az elsők között lazít rajtuk. Mette Frederiksen miniszterelnök szerint ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy fokozatosan oldják fel a korlátozásokat, mert ha a lazítás miatt meredeken kezd emelkedni a fertőzöttek száma, előfordulhat, hogy újra szigorítani kell a rendelkezéseken.

Egyelőre kérdés, hogyan folyik majd az oktatás a gyakorlatban – annyi biztos, hogy a gyerekeknek a szokásosnál nagyobb távolságot kell tartaniuk egymástól, gyakrabban kell tisztálkodniuk, és több lesz a szabadtéri foglalkozás is. 

Korán ébredtek

A mostani lazításhoz nagyban hozzájárul, hogy Dánia időben reagált a járványra: az országban március 11-én jelentették be a korlátozó intézkedéseket, amelyek között szerepelt a határok lezárása, a 10 főnél nagyobb összejövetelek betiltása, illetve az összes iskola, egyetem és közintézmény bezárása, kivéve a kritikus feladatokat végző munkahelyeket. Az 5,6 millió lakosú országban most hivatalosan kb. 6000 fertőzöttről tudnak; 260-an haltak meg a COVID-19 betegségben (a 9,77 milliós Magyarországon hivatalosan 1410 fertőzöttet és 99 elhunytat tartanak számon). 

Táv-istentisztelet egy koppenhágai templomban, a padsorokban hívek helyett szelfikkelFotó: MARTIN SYLVEST/AFP

A lazítást indokolja, hogy koronavírusos tünetekkel kórházban jelentkezők és az intenzív osztályokon ápoltak száma április eleje óta csökken Dániában. Úgy tűnik, hogy sikerült kontrollálni a járványt, és kis lépésekben ugyan, de el lehet kezdeni a gazdaság újraindítását. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Más európai országok is lazítanak a márciusban bevezetett korlátozó intézkedéseken: Norvégiában április 20-n, jövő hétfőn megnyitnak az óvodák, egy héttel később pedig az iskolák alsó tagozatai, Bulgáriában a termelői piacok, Csehországban az építőanyagboltok és a kerékpárüzletek nyitnak újra.

A különutas Svédországban egészen egyedülálló módon nem rendeltek el szigorú korlátozásokat; a kocsmák, az éttermek és az iskolák máig nyitva vannak, csak az 50 főnél nagyobb összejöveteleket tiltották be. A 10,2 millió lakosú országban 10 151 fertőzöttet és 887 elhunytat tartanak számon. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: