Negyedszer is hazatért Dél-Afrikából Magyarországra Eleven, a jeladós szalakóta

2020.05.18. · tudomány

Miközben nemcsak az elektromos áramütés veszélyét kerülte el, de áthaladt a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes Mediterráneumon, idén is sikeresen tette meg a három kontinenst érintő tavaszi vándorútját a jeladóval felszerelt Eleven nevű szalakóta (Coracias garrulus), közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A négy éve felhelyezett jeladójának köszönhetően Eleven folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó nemzetközi szalakóta-projekt kutatóit.

Egy jeladótlanul pihenő szalakóta
photo_camera Egy jeladótlanul pihenő szalakóta Fotó: Wikipédia

A tavaly szeptemberben útnak indult madárról az ide kattintva látható térkép alapján tudható, hogy nem tért le a megszokott vonulási útvonaláról. Európát Görögországnál hagyta el, majd Líbián átrepülve Csádban hetekre megpihent. Innen a Közép-afrikai Köztársaság és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén áthaladva, aztán Angolát és Zambiát érintve érkezett meg botswanai telelőhelyére tavaly decemberben. 

A jeladó szerint Eleven idén március 15-e körül kezdte meg hazaútját. Afrikát Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Kenya, Szomália, Etiópia, Dzsibuti és Eritrea érintésével hagyta el április utolsó napjaiban. Május elsején már Szíria déli térségében járt, tehát kevesebb, mint két nap alatt repülte át az Arab-félszigetet. Innen Törökország, Bulgária és Románia érintésével ért haza Apajra május 15-én.

A jeladó felszerelése
photo_camera A jeladó felszerelése Fotó: Lendvai Csaba/ MME

Az MME közleménye szerint a kutatók munkája nem ért véget, mert a szalakóták hazaérkeztével és a költési időszak indulásával most kezdődik és nyár végéig tart a terepszezon.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás