Ízeket kreál a nyalható Norimaki-szintetizátor

2020.05.27. · TECH

A japán Meidzsi Egyetem kutatói olyan mesterséges ízközvetítő gépet hoztak létre, amelyhez a felhasználónak tulajdonképpen nem kell semmit elfogyasztania ahhoz, hogy tetszőleges ízeket érezhessen. Az eszköz az öt alapízt tudja szimulálni különböző felosztásokban, így a csokitól a szusiig bármi közvetítésére képes.

A gép ötféle agar-agar alapú zselét használ az ízlelőbimbók becsapására, alapesetben a felhasználó mind az öt alapízt egyszerre érzi, ha megnyalja az eszközt. Az egyes ízek tompítására a Norimaki-szintetizátor névre keresztelt gép elektroforézist használ, ennek során az ionok vándorlását befolyásolják. Az elektromos erőtér hatására az ízeket hordozó gél részecskéi elválasztódnak egymástól, így lehet létrehozni a kívánt ízt.

Az öt alapízhez a szintetizátor ötféle hordozót használ, az édesért a glicerin felelős, a savanyút a citromsav, a keserűt a magnézium-klorid, a sósat a nátrium-klorid, az umamit pedig a nátrium-glutamát hordozza. Elektromos áram jelenléte esetén a zselécsövekben az ízhordozó anyagok távolabb húzódnak a nyelvtől, így egyes ízek hatását mérsékelni lehet, az eddigi tesztek során a felhasználók már kóstolhattak így gumicukrot és szusit is.

link Forrás

Jöhetnek a telefonnyalók

Ez utóbbihoz Homei Mijasita, a projekt vezetője valódi norit, tengeri algát használt, ennek kiegészítésére pedig magasabbra állította a sós és savanyú ízeket, így teremtve meg a valódi szusi illúzióját. Az ízszintetizátor egyelőre elég nagy helyet foglal, de később akkorára lehet majd zsugorítani, mint egy e-cigarettát, sőt a kutatók szerint az sem lehetetlen, hogy akár egy telefon képernyőjébe is be lehet majd építeni, így minden józan megfontolás ellenére eljöhet majd az a kor, amikor az emberek már nem azért közlekednek majd agyatlan zombiként az utcákon, mert nyomogatják a telefonjukat, hanem azért, mert nyalogatják.

A találmány gyakorlati haszna azonban nem a telefon nyalogatásában rejlik: Mijasita szerint az ilyen evőeszközök anélkül tudják majd fokozni a sós ízt, hogy valódi sóbevitelről lenne szó, ezzel például a magas vérnyomással küzdőkön lehetne segíteni. Itt persze már valódi étkezésről van szó – a teljesen mesterséges ízek előállításával kapcsolatban pedig még bőven vannak kételyek. Ráadásul az élményből ezzel a módszerrel hiányzik az illat és az állag is, ez utóbbi hiánya például egy gumicukornál pedig már okozhat problémákat.

A találmány persze hamar szóba került a Redditen is, itt többek között az ízszintetizátor hackelhetőségén elmélkednek. Mijasita szerint a Norimaki a diétázóknak lehet majd igazán hasznos: valódi kalóriabevitel nélkül érezhetnek ízeket, így könnyebb lehet majd megállni a nassolást, ha valakire rátör az inger.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás