Vadállatot láttál a városban? Most feljelentheted!

2020.06.05. · tudomány

A COVID-19-járvány miatt foganatosított karanténintézkedések napok alatt változtatták meg a korábbi viszonyokat. A városok részleges vagy teljes leállásával a vadállatok szokásai is megváltoztak, és sok közülük megjelent a korábban forgalmas belterületeken, olyan helyeken, ahol azelőtt ritkán vagy soha nem lehetett látni őket. Mindezt úgy, hogy az urbanizáció terjeszkedésével már az elmúlt években, évtizedekben is egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni.

Az elmúlt három hónapban a közösségi oldalak egyik fő slágere a városi vadvilág volt. A különféle szigorszintű karanténokba kényszerülő emberek felfedezték közvetlen környezetüket, amely a visszafogottabb emberi aktivitás miatt kétségtelenül kedvezőbb feltételeket nyújtott az állatvilágnak.

Az Earth Project nevű brit egyetemközi kezdeményezés ezt a spontán figyelmet kívánja fenntartani, amikor a magyarra közösségi vagy házi tudománynak fordítható citizen science jegyében arra kéri az embereket, bárhol is lakjanak a nagyvilágban, hogy küldjék el hang- és képfelvételeiket a környezetükben megfigyelt vadállatokról.

Mobiltelefonos felvétel a Párizs melletti Boissy-Saint-Leger utcáin 2020. április 12-én korzózó európai dámszarvasokról (Dama dama)
photo_camera Mobiltelefonos felvétel a Párizs melletti Boissy-Saint-Leger utcáin 2020. április 12-én korzózó európai dámszarvasokról (Dama dama) Fotó: HANDOUT/AFP

Phil Manning, a Manchesteri Egyetem ökológusa, a program egyik koordinátora a BBC-nek elmondta, hogy a beküldött felvételeket nyilvánosságra hozzák elérhetővé teszik, de a szórakoztatás mellett tudományos elemzés tárgyává is teszik a beérkezett anyagokat. Az ökológiai és etológiai cél mellett a kutatók a globális felmérés eredményeivel ajánlásokat kívánnak tenni a politikai, gazdasági döntéshozóknak az eddigieknél környezetbarátabb és fenntarthatóbb stratégiák kialakításához.

A városi vadvilágról tudósító beszámolókat ezen a felületen lehet megosztani a kutatókkal.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás