A járvány miatt megjelentek a vadállatok a városokban, hódot, őzet, vadkacsát is láttak már Budapesten

2020.04.28. · majom

Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt években, évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz és az emberek életmódjához. A COVID-19-járvány miatt foganatosított karanténintézkedések azonban napok alatt változtatták meg a korábbi viszonyokat. A városok részleges vagy teljes leállásával a vadállatok szokásai is megváltoztak, és sok közülük megjelent a korábban forgalmas belterületeken, olyan helyeken, ahol azelőtt  ritkán vagy soha nem lehetett látni őket.  

Pesti vadak

Április 27-én, hétfőn reggel hat óra körül a budapesti VIII. kerületi Kálvária térnél egy autós elütött egy európai őzet (Capreolus capreolus). A hatsávos Hungária-körgyűrűn belül, sűrűn beépített városi környezetben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési oldala úgy értesült, hogy a nagy kiterjedésű Fiumei úti sírkertből keveredett oda az őz, a szintén parkos térre. Az információink szerint a sírkert üzemeltetője tud a területen élő vadpopulációról, és időnként befogatja az állatokat, amelyeket szabad élőhelyen kiengednek.

photo_camera Őztetem a Kálvária téren 2020. április 27-én Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Ugyancsak hétfőn Barotányi Zoltán, a Magyar Narancs újságírója a pesti Nehru-parton randalírozó eurázsiai hódot (Castor fiber) kapott le telefonjával.

Eurázsiai hód a pesti Nehru-parton 2020. április 27-én
photo_camera Eurázsiai hód a pesti Nehru-parton 2020. április 27-én Fotó: Barotányi Zoltán

A rendőrség szintén hétfőn arról számolt be, hogy a budapesti, Teve utcai székház előtt vadkacsák, más néven tőkés récék (Anas platyrhynchos) jelentek meg:

link Forrás

Városi ökoszisztéma

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvívője pár napja azt nyilatkozta a Qubitnek, hogy különösebb jóstehetség nélkül kijelenthető, hogy a közösségi oldalak egyik fő slágere a következő hetekben a városi vadvilág lesz. 

Tőkés réce (Anas platyrhynchos) gácsér és tojó korzózik Párizs belvárosában 2020. április 14-én
photo_camera Tőkés réce gácsér és tojó korzózik Párizs belvárosában 2020. április 14-én Fotó: THOMAS COEX/AFP

„A természetben fontos a matek, az állatok kalkulálnak azzal, hogy egy adott környezetben mire számíthatnak. Minden faj kerüli az emberekkel való találkozást, de ha tartósabban kezd csökkenni az interakciók száma és ezt meg is tapasztalják, akkor még a félénkebb őzek, szarvasok, sünök is felbátorodnak, nemhogy az olyan kifejezetten vakmerő fajok, mint a vaddisznók, a rókák vagy a dolmányos varjak” – mondta Orbán. 

Pályaudvari életkép vörös rókával  (Vulpes vulpes) és mezei nyúllal (Lepus europaeus) Berlinben 2020. április 14-én
photo_camera Pályaudvari életkép vörös rókával (Vulpes vulpes) és üregi nyúllal (Oryctolagus cuniculus) Berlinben 2020. április 14-én Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

„Az állatok a városok megjelenésének hatására a megváltozott helyzetre kétféleképpen reagálnak. A környezeti adottságokhoz való alkalmazkodás különböző tényezők révén valósulhat meg. Az egyes fajok élettani rugalmassága az örökletes sajátosságok közé tartozik” – olvasható a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének munkatársai által jegyzett tanulmányban. 

Heltai Miklós és Szőcs Emese szerint „némelyik állatfaj még akkor is elhagyja, vagy elkerüli a megzavart élőhelyet és az emberi települést, ha bőségesen talál ott táplálékot. Ezek a szűktűrésű fajok elvándorolnak, kiszorulnak a beszűkült életterükbe és így próbálnak stabil populációt fenntartani, vagy egyszerűen csak csökken az egyedszámuk, mint a vadmacskáknak. A tágtűrésű fajok viszont könnyen alkalmazkodnak a civilizált körülményekhez és még különböző gépek zúgása, a kutyaugatás, a folyamatos emberi zavarás, illetve jelenlét ellenére is jól érzik magukat, szaporodnak, és sokszor okoznak bosszúságot kártételükkel”.

A korzikai Ajaccióban flangáló vaddisznók (Sus scrofa) 2020. április 18-án
photo_camera A korzikai Ajaccióban flangáló vaddisznók (Sus scrofa) 2020. április 18-án Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP

Globális térhódítás

A vadvilág beáramlása a COVID-19 nyomán a korábbiaknál jóval csendesebb és forgalommentesebb városokban nem csupán az északi féltekén egyre szembetűnőbb. Az alábbi képek tanúsága szerint a vadak a Közel-Kelettől Ázsián át Dél-Amerikáig felbátorodtak.

Panyókás sakál (Canis mesomelas) a Tel Aviv-i Yarkon Parkban 2020. április 13-án
photo_camera Panyókás sakál (Canis mesomelas) a Tel Aviv-i Yarkon Parkban 2020. április 13-án Fotó: JACK GUEZ/AFP
Bordás krokodilok (Crocodylus porosus) az indonéziai Palu városában 2020. április 14-én
photo_camera Bordás krokodilok (Crocodylus porosus) az indonéziai Palu városában 2020. április 14-én Fotó: Mohamad Hamzah/NurPhoto via AFP
Dél-amerikai oroszlánfóka (Otaria byronia) az argentinai Mar del Plata belvárosában 2020. április 15-én
photo_camera Dél-amerikai oroszlánfóka (Otaria byronia) az argentinai Mar del Plata belvárosában 2020. április 15-én Fotó: Vicente Robles/Sputnik via AFP

Amennyiben a vadvilág hasonló térhódítását tapasztalja, esetleg sikerült is lefotóznia valamely vadat, kérjük küldje el nekünk a szerk@qubit.hu címre!

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás