Angliában hőszigetelési programmal lábalnának ki a COVID-válságból

2020.06.11. · gazdaság

A lakások, házak hőszigetelésével enyhítené a COVID-19 pandémia miatt kialakult munkaerőpiaci válságot egy iparági szereplőkből, környezetvédő és jótékonysági szervezetekből verbuválódott brit civil kezdeményezés – írja a BBC.

Az Energiahatékonysági Infrastruktúra Csoport ( Energy Efficiency Infrastructure Group, EEIG) szerint az Egyesült Királyság lakásállományának hőszigetelési programjával nem csak a Boris Johnson által még május 14-én bejelentett, 2050-ig vállalt karbonsemlegesség érhető el, de jóval több munkahelyet is lehetne teremteni, ráadásul jóval kevesebb kormányzati ráfordítással mint más területeken.

Az EEIG kalkulációi szerint míg a kormányzatilag preferált közúti infrastruktúra fejlesztésekkel egyetlen munkahely megteremtése átlagosan 250 ezer fontos ráfordítást igényel a központi költségvetéstől, addig a lakások és házak, gyakorlatilag hőszigetelést jelentő energiahatékonysági fejlesztésével ez az összeg mindössze 59 ezer font kiadást jelent.

A Johnson-kormány jelenleg 9,2 milliárd fontot szán a lakossági energiahatékonysági fejlesztésekre, 28 milliárdot pedig a közútfejlesztésre.

Építőipari szakmunka valahol Angliában
photo_camera Építőipari szakmunka valahol Angliában Fotó: Mint Images/Mint Images via AFP

Az EEIG úgy véli, hogy a következő két évben 40 ezer, 2030-ra pedig 150 ezer új munkahelyet lehetne teremteni az energiahatékonysági program támogatásával.

A BBC szerint a brit önkormányzati szövetség, a Local Government Association előrejelzései is a gazdaság jelentős zöldítésével számolnak. Eszerint 2030-ig közel 700 ezer munkahely jön létre az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és megújuló energia szektorban, 2050-re pedig ez a szám 1,18 millióra növekszik.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás