A magyarok aggódnak a leginkább a korrupció és az egészségügy miatt, a vírustól viszont nem félnek

2020.06.17. · gazdaság

Közzétette az Ipsos nemzetközi piackutató és tanácsadó cég annak a felmérésnek az eredményeit, amely azt vizsgálta, milyen problémák miatt mennyire aggódnak a különböző országok állampolgárai. Az adatokat májusban vették fel, az egyes országok felnőtt lakosságára nézve reprezentatív mintán; Magyarországon ötszáz 16-74 éves embert kérdeztek meg. A résztvevőknek úgy tették fel a kérdést, hogy a felsorolt témakörök közül melyik hármat gondolják hazájuk legnagyobb problémájának.

Az eredményekből kitűnik, hogy a vizsgált országok közül Magyarországon vannak a legtöbben, akiket aggaszt a korrupció, valamint az egészségügyi ellátórendszer állapota. Az új koronavírus miatt viszont kevesebb mint minden harmadik magyar aggódik, ennél csak a törökök magabiztosabbak vírusügyben. A munkanélküliséget mint problémát minden negyedik megkérdezett magyar említette, az oktatást minden ötödik. A klímaváltozást a válaszadók mindössze 7 százaléka említette a fő problémák között, a bevándorlást és a környezetszennyezést 5-5 százalék vetette fel.

Pesszimisták és optimisták

A válaszadókat arról is megkérdezték, hogy jó vagy rossz irányba mennek-e szerintük általában a dolgok az adott országban. Tíz magyarból hét szerint rosszul, három szerint jól alakulnak az ügyek, ezzel Magyarország hátulról a negyedik, csak Chilében, Franciaországban és Belgiumban vannak többen a pesszimisták a vizsgált országok közül. Az előző hónaphoz képest a magyar válaszadók 3 százalékponttal pesszimistábbak, de ez semmi ahhoz képest, hogy a brazilok és a peruiak várakozásai mennyivel romlottak – igaz, még így is több az optimista köztük, mint nálunk. Egy másik grafikonból viszont az derül ki, hogy az utóbbi néhány hónapban, tehát épp világjárvány időszakában globálisan érdekes módon többen lettek az optimisták, a pesszimisták tábora pedig csökkent.

photo_camera Jó vagy rossz irányba mennek a dolgok az országban? Grafika: Ipsos

A koronavírus-világjárvány

A világot aggasztó problémák közül a friss felmérésben a COVID-19-világjárvány foglalta el az első helyet, az összes válaszadó 55 százaléka ezt jelölte meg a legnagyobb problémaként. Nem úgy a magyarok és a törökök, akiknél csak a válaszadók 32, illetve 31 százalékát nyomasztja a koronavírus; ezen kívül Oroszországban vannak még hasonlóan kevesen azok, akik a világjárvány miatt aggódnak. A magyar és török várakozások a világátlagnál jelentősebben javultak az eggyel korábbi, áprilisi felméréshez képest. Oroszországban, ahol később robbant be a járvány – és jelenleg a harmadik legtöbb fertőzöttet tartják számon a világ országai közül –, viszont romlottak.

photo_camera Azoknak az aránya, akik a koronavírust tarják országuk egyik legfőbb problémájának. Grafika: Ipsos

Szegénység és egyenlőtlenség

Ugyancsak Törökországgal és Oroszországgal (valamint Chilével) került egy csoportba Magyarország, amikor a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség miatt aggódók arányát vizsgálták. Oroszország toronymagasan vezeti ezt a listát, a világátlag csaknem kétszerese azoknak az aránya, akik a szegénységet jelölték meg az ország fő problémái között. A második Chile, a harmadik pedig Magyarország (fej-fej mellett Törökországgal), ahol a válaszadók 41 százaléka aggódik a szegénység miatt – az ő csoportjuk egyébként 7 százalékponttal növekedett áprilishoz képest. Látható, hogy szinte valamennyi országban nőtt azoknak az aránya, akik tartanak a szegénységtől.

photo_camera Azoknak az aránya, akik a szegénység és társadalmi egyenlőtlenség miatt aggódnak. Grafika: Ipsos

Egészségügy

Az első lista, amelyet Magyarország – toronymagasan – vezet, azt mutatja, hogy a válaszadók mennyire aggódnak az egészségügyi ellátás miatt. A magyar válaszadók 59 százaléka említette ezt, miközben a világátlag 25 százalék, de a második helyezett lengyeleknél is csak a válaszadók 46 százaléka tartja kiemelkedően nagy problémának az egészségügyi rendszer működését. Dél-Koreában és Törökországban viszont elképesztően jól teljesíthet az egészségügy. Jó hír, hogy a magyar aggodalom nem nőtt az előző hónaphoz képest, igaz, a vizsgált országok többségében áprilisról májusra csökkent az egészségügy miatt aggódók aránya.

photo_camera Azoknak az aránya, akiket az egészségügy helyzete aggaszt. Grafika: Ipsos

Korrupció

A pénzügyi és politikai korrupció az a témakör, ami miatt ugyancsak a magyarok aggódnak a legnagyobb arányban: minden második megkérdezett említette. Oroszországban is hasonlóan sokakat aggasztanak a megvesztegetések, kenőpénzek és alkotmányos költségek, de azért nem olyan nagy arányban, mint a magyarok. A világátlag pedig itt sem éri el a magyar és az orosz arány felét. Erről a grafikonról az is kiderül, hogy Magyarországon romlott a legnagyobb mértékben – 12 százalékponttal – az emberek közérzete a korrupcióval kapcsolatban az áprilisi eredményekhez képest. Hasonló mértékben gyarapodott a korrupció miatt szorongók tábora Lengyelországban, Izraelben és Malajziában.

photo_camera A pénzügyi és politikai korrupció miatt aggódók aránya. Grafika: Ipsos

Magyar aggodalmak

A felmérésben felvetett problémaköröket a magyar válaszadók különböző mértékben tartották aggasztónak (a pontos számok akkor válnak láthatóvá, ha a kurzort az adott oszlopra, illetve pontra mozgatjuk). Az áprilisi válaszokat is összesítő ábránkon jól látható az a dinamika, hogy a koronavírus miatti félelem visszaszorulásával újra előtérbe került a többi probléma. Kivéve a bevándorlás és a hitelekhez való hozzáférés tekintetében, ahol áprilisról májusra tovább csökkent azoknak az aránya, akik ezeket a kérdéseket aggasztónak találják.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás