Légballonon függő kapszulákkal készítik elő az űrturizmust

2020.06.24. · TECH

Bár az űrturizmussal Elon Musktól Jeff Bezoson át Richard Bransonig minden űrfanatikus milliárdos kacérkodik, ez nem riasztja vissza a kisebb vállalkozásokat sem attól, hogy megpróbáljanak utasokat szállítani az űrbe. Vagy ha nem is a szigorúan vett űrbe, ami különböző definíciók szerint a Földtől 80-100 kilométeres magasságban kezdődik, legalább a sztratoszférába – a 10 és 50 kilométeres magasság között elhelyezkedő légköri rétegben leginkább meteorológiai léggömbök közlekednek.

A Space Perspective nevű új vállalat azonban a napokban bejelentette, hogy kutatásokhoz szükséges rakományok mellett utasokat is szállítana a sztratoszférába egy űrballonra függesztett kapszulában.

A Neptune névre keresztelt, panorámás kapszulában egy pilóta mellett nyolc utas kapna helyet, és körülbelül 30 kilométeres magasságig emelkedne fel a hatórás utazás során, amelyet követően az óceánba érkezne vissza.

photo_camera A Neptune látványterve Forrás: Space Perspective

A Space.com értesülései szerint egy jegy 125 ezer dollárba, vagyis közel 40 millió forintba kerülne. Az érdeklődők már most lefoglalhatják az első helyeket a Space Perspective oldalán.

„Miután az emberes űrrepülés néhány hete visszatért az amerikai földre, az emberek egyre izgatottabbak figyelik az űrutazás jövőjét. Kevés igyekezetnek van nagyobb jelentősége, mint annak, hogy az embereknek elé tárjuk az otthonunkat adó bolygó inspiráló látványát az űrből, és a Space Perspective-nél erre törekszünk” – mondta a cég alapítója és társ-vezérigazgatója, Taber MacCallum.

photo_camera Forrás: Space Perspective

A vállalat először emberek nélkül küldi fel a ballont és a Neptune-t: a NASA Kennedy Űrközpontjából 2021 elején tervezik indítani a tesztrepülést, de a jövőben floridai, alaszkai és hawaii helyszínekről is útnak indíthatják az eszközöket. A nagyjából egy futballstadion méretével megegyező légballont hidrogénnel töltik meg, a Neptune „űrhajó” fedélzetét pedig bárral, mosdóval és interneteléréssel is felturbózzák.

Hogy milyen látvány tárulhat az utasok elé a beharangozott 30 kilométeres magasságból, elég csak belegondolni, hogy az utasszállító repülők általában 9-10 kilométeren szállnak, de fel lehet eleveníteni Felix Baumgartner 2012-es szabadesését is, amikor 39 ezer méter magasról ugrott le a sztratoszférából. Vagy itt ez a fotó 1976-ból, amelyen a Lockheed SR–71 Blackbird nevű felderítő repülőgép látható, 25 ezer méter magasan az Atlanti-óceán fölött:

photo_camera Forrás: Wikimedia Commons

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás