Elképesztő méreteket öltött a járvány az USA legnépesebb államaiban

2020.06.26. · koronavírus

Június 24-án, szerdán rekordszámú, 5000 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az USA legnépesebb államában, a 40 milliós Kaliforniában, de nem kellett sokat várni arra, hogy megdőljön a rekord: egy nappal később, csütörtökön már 7000 új fertőzöttet jelentettek a nyugati parti államban. A San Francisco Chronicle elemzése szerint a börtönök, az idősotthonok és a munkahelyek mellett a fertőzés gócpontjainak számítanak a nagy létszámú társas összejövetelek, a családi találkozók, sőt a George Floyd halála miatt kialakult közelmúltbeli zavargások és tüntetések is.

Miközben az Egyesült Államokban fokozatosan újranyitnak az üzletek, a szórakozóhelyek és a mozik, sőt Mike Pence alelnök a múlt héten határozottan kijelentette: „nincs olyan, hogy második hullám", és azzal dicsekedett, hogy az ország nagyot lépett előre a járvány megállításában, nagyon úgy tűnik, hogy a nyugati és a déli államok, köztük az ország legnépesebb területei, még nincsenek túl a nehezén, sőt van, ahol olyan félelmetes ütemben terjed a vírus, mint a járvány kezdeti szakaszában, március-áprilisban a keleti parton, elsősorban New Yorkban.

Az USA második legnépesebb államában, a 20 milliós Texasban csütörtökön minden eddiginél több, 5996 új fertőzöttet jelentettek, és ez a héten egymás után már a harmadik nap volt, amikor megfőlt az előző napi rekord. Az állam kormányzója, Greg Abbott az új adatok ismeretében bejelentette: ideiglenesen elhalasztja a gazdaság tervezett további újraindítását, de azok az üzletek, éttermek, mozik és edzőtermek, amelyek a lazítások kezdetekor már megnyitottak, a korlátozások mellett továbbra is nyitva tarthatnak. Közben az államban csak a múlt héten 90 000-en folyamodtak munkanélküli segélyért.

A fertőzöttek növekvő száma miatt további amerikai államok, köztük Észak-Karolina, Idaho, Louisiana, Maine, Nevada és Oregon is elálltak a nyitásra vonatkozó terveiktől, és bejelentették, hogy határozatlan ideig, de minimum néhány héttel-egy hónappal elhalasztják a tervezett lazításokat.

Exponenciális növekedés

A harmadik legnépesebb államban, a 20 milliós Floridában csütörtökön egyetlen nap alatt 5004 új esetet jelentettek, ez a járvány márciusi kitörése óta az egy nap alatt regisztrált második legmagasabb esetszám. A fertőzöttek száma szakértők szerint az utóbbi napokban exponenciálisan növekszik, ami arra utal, hogy a járvány új szakaszba lépett, és a helyzet nagyban emlékeztet az első fázisban tapasztalt növekedési ütemre. Az államban összesen 114 018 fertőzésese esetet tartanak nyilván.

Vásárlásra készen a Beverly Hills-i Rodeo Drive-on, ahol csütörtökön három hónap után újranyitottak az üzletek
photo_camera Vásárlásra készen a Beverly Hills-i Rodeo Drive-on, ahol csütörtökön három hónap után újranyitottak az üzletek Fotó: MARK RALSTON/AFP

Az érintett államokban több kórház elérte teljesítőgépessége határát, és vannak egészségügyi intézmények, amelyekben a magas fokú készültség ellenére nincs elég lélegeztetőgép.

Más nyugati államokban, így a 7 millió lakosú Arizonában sem sokkal jobb a helyzet: ott az elmúlt egy hónapban megnégyszereződött az igazolt fertőzöttek száma, és megduplázódott azoké, akik kórházi kezelésre szorulnak. Az egy lakosra jutó fertőzések arányát tekintve a helyzet legalább olyan súlyos, mint New York államban volt a járvány kezdeti szakaszában, márciusban és áprilisban.

Összességében az USA 50 állama közül 30-ban növekszik a fertőzöttek száma, 9 államban stagnál, és 11-ben csökken. Szerdán egy nap alatt országosan több mint 38 ezer új esetet jelentettek, ami a járvány kitörése óta a legmagasabb napi esetszám. Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC szerint az országosan regisztrált esetek száma 2,4 millió, a valóságban azonban csaknem tízszer ennyi, közel 20 millió fertőzött lehet az USA-ban a szimptómákat nem mutató fertőzöttek miatt, akik tünetmentesen járnak-kelnek, és úgy terjesztik a vírust.

Az Atlantic csütörtöki összefoglalójában pusztítónak nevezte a járvány új szakaszát, és potenciálisan katasztrofálisnak tartja a helyzetet Florida, Texas és Arizona mellett Dél-Karolinában és Georgiában is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás