Nemzetközi összefogással készült dashboard mutatja be műholdas adatok alapján, hogyan hatott a járvány a Földre

2020.06.26. · TECH

Nagyszabású közös projekt eredményét tette közzé csütörtökön az amerikai, az európai és a japán űrhivatal, a NASA, az ESA és a JAXA. Az egyes ügynökségek által készített műholdképek alapján összeállított dashboardon (COVID-19 Earth Observation Dashboard) mostantól bárki részletes térképeken böngészheti, hogyan alakult a Föld egyes régióinak, országainak vagy városainak élete a koronavírus-járvány idején.

Az adatbázis olyan adatokat tartalmaz, mint a termelőterületekben beállt változások, a levegő és a víz minősége, az üvegházhatású gázok mennyisége, a repülőterek és a kikötők forgalma vagy éppen a városok éjszakai kivilágítása,

A műholdas megfigyeléseken alapuló térképeken többek jól látszik, hogyan esett vissza az új autók gyártása egy pekingi autógyárban tavaly december és idén február között, majd hogyan indult újra a termelés áprilisban; hogyan világosodott ki egy San Franciscó-i kórház a járvány idején, és miként csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása világszerte amiatt, hogy a járvány alatt jelentősen csökkent az ipari termelés a Földön. Az adatbázis még nem teljes, folyamatosan frissítik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: