Bubópestis miatt egészségügyi készültséget rendeltek el Kínában

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A belső-mongolóiai Pajannur városában a helyi hatóságok teljes készültséget rendeltek el, miután egy pásztor és egy 15 éves gyerek is megbetegedett bubópestisben – jelentette a BBC.

Az esetre pár nappal azután került sor, hogy a határ túloldalán Mongóliában egy házaspár kapta el a fertőzést, miután mormotahúst ettek. 

A Pajannurhoz tartozó közigazgatási területen a négyes skálán hármas fokozatú riasztást adtak ki, amely az év végéig érvényben marad. Belső-Mongólia mezőgazdasági, tejipari központjának számító régióban felszólították a helyieket, hogy kerüljék a közösségi tereket, és tartózkodjanak a tarbagán vagy szibériai mormota (Marmota sibirica) vadászatától és fogyasztásától is. 

A Yersinia pestis, korábbi nevén Pasteurella pestis baktérium elektronmikroszkópos képeFotó: AFP

A bubópestis kórokozója a Yersinia pestis, korábbi nevén Pasteurella pestis baktérium, amelynek fertőzése ma már antibiotikumokkal hatékonyan kezelhető, de szakszerű, időben elkezdett gyógyszeres kórházi terápia híján az esetek több mint felében ma is halálos.

A Lancet folyóiratban tavaly tavasszal megjelent tanulmány szerint tömegesebben 2017-ben Madagaszkáron ütötte fel a fejét a középkorban fekete halálnak nevezett ragály. Akkor a 300 fertőzöttből 30-an nem élték túl a betegséget.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO évi 1-2 ezer fertőzést tart nyilván az Egyesült Államoktól Ázsiáig. A legtöbb ismert esetről a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Peruból és Madagaszkárról számolnak be az epidemiológiai statisztikák. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: