Bubópestis miatt egészségügyi készültséget rendeltek el Kínában

2020.07.06. · tudomány

A belső-mongolóiai Pajannur városában a helyi hatóságok teljes készültséget rendeltek el, miután egy pásztor és egy 15 éves gyerek is megbetegedett bubópestisben – jelentette a BBC.

Az esetre pár nappal azután került sor, hogy a határ túloldalán Mongóliában egy házaspár kapta el a fertőzést, miután mormotahúst ettek.

A Pajannurhoz tartozó közigazgatási területen a négyes skálán hármas fokozatú riasztást adtak ki, amely az év végéig érvényben marad. Belső-Mongólia mezőgazdasági, tejipari központjának számító régióban felszólították a helyieket, hogy kerüljék a közösségi tereket, és tartózkodjanak a tarbagán vagy szibériai mormota (Marmota sibirica) vadászatától és fogyasztásától is.

A Yersinia pestis, korábbi nevén Pasteurella pestis baktérium elektronmikroszkópos képe
photo_camera A Yersinia pestis, korábbi nevén Pasteurella pestis baktérium elektronmikroszkópos képe Fotó: AFP

A bubópestis kórokozója a Yersinia pestis, korábbi nevén Pasteurella pestis baktérium, amelynek fertőzése ma már antibiotikumokkal hatékonyan kezelhető, de szakszerű, időben elkezdett gyógyszeres kórházi terápia híján az esetek több mint felében ma is halálos.

A Lancet folyóiratban tavaly tavasszal megjelent tanulmány szerint tömegesebben 2017-ben Madagaszkáron ütötte fel a fejét a középkorban fekete halálnak nevezett ragály. Akkor a 300 fertőzöttből 30-an nem élték túl a betegséget.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO évi 1-2 ezer fertőzést tart nyilván az Egyesült Államoktól Ázsiáig. A legtöbb ismert esetről a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Peruból és Madagaszkárról számolnak be az epidemiológiai statisztikák.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás