Bubópestis miatt egészségügyi készültséget rendeltek el Kínában

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A belső-mongolóiai Pajannur városában a helyi hatóságok teljes készültséget rendeltek el, miután egy pásztor és egy 15 éves gyerek is megbetegedett bubópestisben – jelentette a BBC.

Az esetre pár nappal azután került sor, hogy a határ túloldalán Mongóliában egy házaspár kapta el a fertőzést, miután mormotahúst ettek. 

A Pajannurhoz tartozó közigazgatási területen a négyes skálán hármas fokozatú riasztást adtak ki, amely az év végéig érvényben marad. Belső-Mongólia mezőgazdasági, tejipari központjának számító régióban felszólították a helyieket, hogy kerüljék a közösségi tereket, és tartózkodjanak a tarbagán vagy szibériai mormota (Marmota sibirica) vadászatától és fogyasztásától is. 

A Yersinia pestis, korábbi nevén Pasteurella pestis baktérium elektronmikroszkópos képeFotó: AFP

A bubópestis kórokozója a Yersinia pestis, korábbi nevén Pasteurella pestis baktérium, amelynek fertőzése ma már antibiotikumokkal hatékonyan kezelhető, de szakszerű, időben elkezdett gyógyszeres kórházi terápia híján az esetek több mint felében ma is halálos.

A Lancet folyóiratban tavaly tavasszal megjelent tanulmány szerint tömegesebben 2017-ben Madagaszkáron ütötte fel a fejét a középkorban fekete halálnak nevezett ragály. Akkor a 300 fertőzöttből 30-an nem élték túl a betegséget.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO évi 1-2 ezer fertőzést tart nyilván az Egyesült Államoktól Ázsiáig. A legtöbb ismert esetről a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Peruból és Madagaszkárról számolnak be az epidemiológiai statisztikák. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: