Einstein leveleit, Tesla szabadalmait és egy Enigmát is meg lehet szerezni egy online árverésen

2020.07.10. · gazdaság

A londoni Christie's aukciósház nem először bocsát árverésre tudományos jelentőségű műtárgyat: hogy csak a legutóbbi nagy dobását említsük, 2018 novemberében Stephen Hawking kerekesszékét és doktori disszertációját is sikeresen értékesítette.

Most azonban emelte a tétet. A „Heuréka! A 20. század tudományos áttörései” című, 58 tételes online aukción olyan darabok kaptak helyet, mint egy második világháborús Enigma gép, egy Nobel-díjért járó érme, Nikola Tesla és Thomas Edison szabadalmi munkái vagy Albert Einstein levelei. Az árverés június 24-én kezdődött, és júliis 16-ig tart.

Einstein leveleit mindig nagy érdeklődés övezi, most éppen egy fiának, Eduardnak küldött 1932-es leveléhez lehet hozzájutni, amelyben a skizofréniájának kezelése alatt álló fiút igyekszik támogatni. A levélben megemlíti, hogy Eduardnak nem kell aggódnia, mi áll apja végrendeletében, és egy barátja történetét is feleleveníti, aki depressziójából gyógyult fel kezelés után „vidám lélekkel, a legnagyobb egészségben.”

Albert Einstein fényképe és egy levele
photo_camera Forrás: Christie's

Egy másik levélben azt taglalja, hogyan éli meg a hírességgel járó változásokat. „Be kell vallanom őszintén, hogy nem tartom túl jó dolognak ezt a határtalan személyi kultuszt” – írta 1929-ben Herman Bersnteinnek, aki a fizikus 40. születésnapi partiját rendezte a New York-i Metropolitan Operában.

A század nagy felfedezői is helyet kaptak a gyűjteményben. Például meg lehet szerezni a villanykörte felfedezésének teljes dokumentációját: a Thomas Edison jegyzeteit 1880 és 1886 között követő sorozat a kísérletek leírásaitól a szabadalmi papírokig mindent tartalmaz.

photo_camera Forrás: Christie's

A szintén kultikus Nikola Tesla részéről 50 eredeti szabadalmat lehet megkaparintani, amelyek többek között a rádió feltalálásának dokumentációját, a Tesla-tekercs első leírását, a villanymotorról és a távirányítású eszközökről szóló jegyzeteket tartalmazzák.

Leginkább Alan Turing nevéhez köthető a gyűjtemény egyik legértékesebb darabja, egy M4-es Enigma gép. A második világháborúban a németek által kódolt üzenetek váltására használt eszközökből kevesebb mint 100 darab élte túl a háborút, mivel a német hadsereg rengeteget megsemmisített a háború vége felé.

photo_camera Forrás: Christie's

Az aukción hozzá lehet még jutni a DNS szerkezetét feltáró James Watson és Francis Crick eredeti tanulmányához, a Robert Edwards 2010-es orvosi Nobel-díjáért járó éremhez (ami egyébként 500 ezer fontos kikiáltási árával a legértékesebbnek becsült darab) vagy akár egy akciófigurához, amely Stephen Hawking A Simpson család-beli mását ábrázolja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás