Tízből négy magyarnak nem futotta egy hét nyaralásra 2019-ben

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A 16 éven felüli magyar lakosság 41,5 százaléka anyagi okokból kénytelen volt lemondani az egyhetes nyaralásról 2019-ben – derült ki az Eurostat kedden közzétett adataiból. Az uniós átlag 29 százalék.

Az EU statisztikai hivatal által amúgy minden évben közzétett részletes adatok alapján az egyes országok között viszont jelentős eltérések vannak. 

Míg a sereghajtó Romániában a lakosság 54 százalékának, Görögországban 49 százalékának, Horvátországban pedig 48 százalékának nincs esélye arra, hogy kifizessen egy egyhetes üdülést, az EU nyugati felében ez a szám alig haladja meg a 10 százalékot. Ausztriában és Németországban 13 százalék, Finnországban 12 százalék, Dániában és Luxemburgban csupán 11 százalék kénytelen lemondani az éves nyaralásról. A legkedvezőbb adatot a nem EU-tag Norvégiában találjuk, ott a 16 éven felüliek csupán 7,2 százaléka nem engedheti meg magának az üdülést.

Illusztráció: Eurostat

Sokat javult a helyzet itthon is

Az idősoros adatokból viszont az is kiderül, hogy 2010 óta átlagosan és az egyes országokat tekintve is nagyjából mindenhol jobb lett a helyzet. Miközben tíz évvel ezelőtt az európai lakosság 39 százaléka nem tudta megengedni magának a hosszabb ideig tartó nyaralás luxusát, 2019-re ez a szám 29 százalékra csökkent.

Magyarországon 2013-ban még a lakosság 67,2 százalékának nem volt esélye sem arra, hogy például egy hétre leugorjon a Balatonra, mára ez a szám több mint 20 százalékponttal csökkent. Ez a tendencia az EU tagállamainak többségére jellemző, a legnagyobb mértékben Litvániában (35 százalék), Máltán (30 százalék), Bulgáriában és Lengyelországban (27 százalék), valamint Észtországban (26 százalék) csökkent azoknak az aránya, akik anyagi okokból nem tudnak nyaralni. 

Egyedül az olaszok és a görögök körében romlott a helyzet: Görögországban a 2009-es 46,3 százalékhoz képest 2019-ben 49,2 százalék, Olaszországban pedig a korábbi 41,2 százalékhoz képest 2018-ban 44,4 százalék nem mehetett nyaralni. 

A koronavírus-járványt övező bizonytalanságokra és negatív gazdasági kilátásokra tekintettel az Eurostat mindenesetre az elmúlt évekre jellemző pozitív tendencia megtorpanását jósolja.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: