Magyarország veszíthet azzal, hogy idén a belföldi utakra korlátozódik a turizmus

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Bár a világ számos országában már fokozatosan oldják a járvány miatt beiktatott kijárási korlátozásokat, idén nyáron, sőt várhatóan a következő években még biztosan nem lesz olyan mértékű a nemzetközi turizmus, amilyenhez az utóbbi években, évtizedekben hozzászokhattunk.

A Bernstein Research kutatása szerint meglehetősen egyenlőtlenül érinti majd az egyes országokat, hogy az emberek legfeljebb a belföldi turizmusban élhetik ki az utazás iránti vágyukat – igaz, Richard Clarke, a kutatóintézet elemzője szerint az alábbi lista inkább gondolatkísérlet, mintsem valós előrejelzés, hiszen egyelőre nem tudni, melyik országban hogyan korlátozzák a nemzetközi utasforgalmat a következő hónapokban.

A kutatás eredményei tehát azt mutatják, hogy mennyivel nő vagy csökken az országok turizmusának gazdasági értéke, ha az utazások aránya nem változik, viszont a külföldi utak helyett országon belül költik el a vakációra szánt összegeket. A válság miatt azonban valószínűleg csökkenni fog az utazók száma, ezért hivatkozott Clarke pusztán gondolatkísérletként az elemzésre.

A listában szereplő értékek úgy jöttek ki, hogy kivonták az egyes országok lakosai által a külföldi utazások során elköltött összegből a külföldi turisták által az adott országon belül elköltött összeget.

Richard Clarke azt is megjegyezte, hogy ez a leegyszerűsített kép valószínűleg nem fedi a valóságot a turizmus közeljövőjével kapcsolatban, hiszen Ausztrália és Új-Zéland példáján már látszik, hogy az utazóbuborékok miatt a turizmus nem korlátozódik majd kizárólag a belföldi utakra.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: