Hipnotikus képeken ábrázolta a madarak röptét egy katalán fotóművész

2020.08.07. · MŰVÉSZET

Xavi Bou katalán fotós Ornitographies című projektjében a kamera lencséjén keresztül figyeli a csapatokba sereglő madárrajok vagy magányosan repkedő egyedek mozgását, és ezt fordítja át művészi értékű alkotásokra.

A fotós természetimádata és a madarak iránti kifejezett rajongása elmondása szerint a nagyapjával tett, hosszú sétákon alakult ki. Azóta érdeklődése annyiban finomodott, hogy mára leginkább a kamera lencséjén keresztül figyeli a madarak röptében rejlő titokzatos rendet.

Képeivel az emberi érzékelés határait kívánja feszegetni, és olyan alakzatokat szeretne megmutatni, amelyek másképpen láthatatlanok maradnának. Technikája az Edward Muybridge és Etienne-Jules Marey fotósok által alkalmazott kronofotográfia tudományos megközelítéséből indul ki, de jóval túl is lép az ő mára klasszikusnak számító módszereiken.

Az Ornitographies projekt Xavi Bou szavaival egyfajta egyensúlyteremtés művészet és tudomány között; „vizuális költészet, amely kiterjeszti az emberi érzékelést és új formába önti az ember repülés utáni vágyát”.

A fotós képeit Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában, Mexikóban, sőt New York-ban is kiállították már.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás