Április óta nem volt annyi új koronavírus-fertőzött Magyarországon, mint ma

2020.08.28. · koronavírus

A koronavírus-járvány hazai berobbanása óta csak egyetlen egyszer, április 10-én regisztráltak több új fertőzöttet Magyarországon az augusztus 28-i adatoknál: akkor 210 esetet jegyeztek fel, ma 132-t.

A járványhelyzetről tájékoztató kormányzati oldal szerint ezzel 5511 főre nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, míg a COVID-19 betegségben elhunytak száma változatlanul 614 fő. Mivel 3759-en már meggyógyultak a fertőzésből, az aktív koronavírusos esetek száma 1138 fő.

A hivatalos adatok szerint az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka és a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Jelenleg 78 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

„Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A kormány mai ülésén tárgyalja a további szükséges intézkedéseket” – írja a tájékoztató oldal.

Addig is a megszokott ajánlások vannak érvényben: lehetőleg kerüljük azokat a helyeket, ahol egyszerre sokan vannak zárt térben, tartsuk a megfelelő távolságot, viseljünk arcvédő maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, valamint gyakran és alaposan mossunk kezet. Továbbá akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Aki hatósági házi karanténban van, tartsa be a vele járó szabályokat.

A járvány második hulláma az elmúlt napokban így már Magyarországon is érzékelhető, miután több környező országban a tavaszi időszaknál is súlyosabb a helyzet július vége óta:

  • Romániában április 11-én volt a legtöbb (523) új napi fertőzött tavasszal, augusztus 27-én 1504-et regisztráltak;
  • Szlovákiában az április 16-i rekordszámot (114) döntötte meg az augusztus 21-i adat (123);
  • míg Horvátországban a legsúlyosabb tavaszi napon, április 1-én 96 fertőzöttet regisztráltak, augusztus 26-án pedig 358-at.

Ezek a számok a tesztelés mértéke mellett sok egyéb, akár még nem ismert tényezőtől is függhetnek, mindenesetre nem érdemes lebecsülni ezt a járványt, amíg nincs megfelelő ellenszere.