Automatikus kontaktkutató funkcióval jön az iPhone legújabb frissítése

2020.09.02. · TECH

Az Apple operációs rendszerének legújabb frissítése az Exposure Notifications Express (ENE) nevű automatikus koronavírus-kontaktkutató funkciót is magába foglalja. Az eszköz a felhasználók beleegyezését követően Bluetoothon keresztül detektálja a környezetében lévő többi telefont, majd automatikusan értesítést küld, ha később valamelyik felhasználónál kimutatták a koronavírust, írta szerdán a BBC.

A funkció működéséhez mindenesetre szükség van a helyi közegészségügyi hatóság közreműködésére. Ők határozzák meg, hogy két telefonnak mennyi ideig és milyen közel kell lennie egymáshoz, hogy az ENE értesítést generáljon. Ezen kívül magának az értesítésnek a tartalmát is megszabhatják, amely további információk eléréséhez a helyi kontaktkutató alkalmazás – például Magyarországon a VírusRadar – letöltésére buzdíthat, ha pedig efféle app nem elérhető az adott régióban, akkor egy információs vonal felhívására vagy egy COVID-19-tesztet végző központ felkeresésére.

Ha egy iPhone felhasználójánál kimutatják a koronavírust, az ENE segítségével közvetetten lehetősége lesz értesíteni másokat: a közegészségügyi hatóság által neki küldött szöveges üzenetre kattintva a program észleli az üzenet tartalmát, majd automatikusan értesíti a korábban detektált telefonokat.

Az ENE 14 napig tárolja az észlelt készülékek információit, ugyanakkor a hatóságok és a felhasználók sem láthatják, hányan és kik kaptak a programtól értesítést. Emellett az iPhone beállításaiban a funkció bármikor kikapcsolható.

Mindenesetre biztosan várni kell egy ideig, amíg a program élesedik, hiszen a megfelelő közegészségügyi hatóságok közreműködése nélkül az ENE nem működik. Addig is maradnak tehát a helyi, kérdéses adatbiztonsági konstrukciókkal bíró, kontaktkutató alkalmazások. Eddig több mint 25 ország fejlesztett efféle appot, és sokan az Apple és a Google kollaborációján alapuló technológiai környezetet használták ehhez.

A Google sem akar lemaradni az Apple mögött, saját COVID-19 kontaktkutató programja bemutatását szintén szeptemberre ígéri. Viszont ők maradnak az alkalmazásnál: a helyi közegészségügyi hatóságok feltételeit figyelembe véve, egy alap kontaktkutató alkalmazást töltenek fel telefonjaikra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás