Alváskutatók kijelentették: az óraátállítás egészségromboló, és halálhoz is vezethet

2020.09.03. · tudomány

Az amerikai alváskutatók társasága (AASM) története során először tett közzé állásfoglalást az óraátállítással kapcsolatban, és egyhangúan kijelentette, hogy a nyári időszámítást el kell törölni. „Bizonyítékok sokasága támasztja alá, hogy a nyári időszámításra való átállás jelentős közegészségügyi és biztonsági kockázatokat rejt magában, így szív- és érrendszeri problémák fellépését, hangulatzavart vagy közúti baleseteket is okozhat” – írják.

Az Egyesült Államokban évente kétszer, márciusban és novemberben állítanak az órákon, de mindenki mást gondol arról, hogy miért. Mint számos más dolgot, az óraátállítást is Benjamin Franklinnek tulajdonítja a közbeszéd, de valójában csak a 19. század legvégén, Új-Zélandban fogalmazták meg először, hogy a munkaidő utáni napos órák számát így lehetne növelni. Végül 1908-ban egy kanadai város ültette gyakorlatba először a nyári időszámítást, míg országos szinten elsőként az első világháború idején a Német Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia vezette be, hogy spóroljanak a szénnel. Azóta is az energiatakarékosság a fő indok.

Szívproblémák, közlekedési balesetek, gyógyszeradagolás

„Bár a nyári időszámítás eredete bonyolult, a káros egészségügyi hatásainak ténye nem az. A nyári időszámítás eltörlése mindannyiunk közös érdeke. Nemcsak az alvás mennyiségét, de a minőségét is rontja. A közlekedési balesetek száma megnő az átállítást követő napokban, a halálos balesetek száma hat százalékkal. A szívroham, a sztrók és a szívritmuszavar előfordulása is nő, miután átállunk nyári időszámításra” – mondta a Vice-nak Kannan Ramar, az AASM elnöke.

A New York állambeli rochesteri Mayo Clinic, ahol Ramar pulmonológusként dolgozik, nemrég közzétett egy tanulmányt, amely szerint a nyári időszámításra való átállást követő héten 18 százalékkal emelkedett az orvosok és a kórházi dolgozók által elkövetett hibából fakadó esetek száma – ide tartoznak az olyan esetek is, amikor rossz gyógyszert írnak fel vagy adagolnak a betegeknek.

Ramar szerint tehát egyértelmű, hogy az USA-nak választania kell egy egységes időszámítást, de miért pont a nyárit kell eltörölni? „A nyári időszámítás során több a napos este és sötétebbek a reggelek, ami nem igazán illeszkedik a test cirkadián ritmusához. Ha naposabbak a reggelek, és kevésbé világosak az esték, az sokkal jobban ösztönzi az embert az egészséges lefekvési és ébredési idő betartására” – mondta.

Egy márciusban közzétett tanulmányban a Bécsi Orvosi Egyetem kutatója az óraátállítás okozta halálesetek trendjét vizsgálta, 1970 és 2018 közötti bécsi adatok elemzésével. Az eredményei szerint a márciusi átállást követő hétben átlagosan 3 százalékkal nőtt a halálesetek száma, míg az őszi átállás után nem figyelt meg jelentős változást a mortalitásban.

Európában már döntöttek arról, hogy dönteni kell

Kannan Ramar ahhoz hasonlítja a nyári időszámítás ellen szóló érvek felgyülemlését, mint amikor egy poharat megtöltenek vízzel: „Egy idő után túlcsordul. Ma már elég adatunk van ahhoz, hogy kimondjuk, árt az egészségnek. Innen nincs visszaút.”

Kezdődhet hát a lobbizás, márpedig az amerikai politikusoknál nehéz lesz elérni a változást. Bár Arizona, Hawaii és kisebb körzetek már korábban felhagytak az óraátállítással, az elmúlt években több állam (pl. Texas, Kansas vagy Oklahoma) nyújtott be törvényjavaslatot ennek érdekében, ám a próbálkozások az ügyet tárgyaló bizottságokban elbuktak. „Az első lépés tájékoztatni a politikai vezetőinket arról, hogy ideje változtatni” – mondta az AASM elnöke.

Az Európai Parlament 2019-ben szavazta meg, hogy az uniós tagállamok 2021-től felhagynak az óraátállítással, és minden ország eldöntheti, melyik időszámítást választja véglegesen – a Qubit olvasóinak többsége az amerikai kutatókkal szemben a sötét reggeleket választaná. A koronavírus-járvány és az elhúzódó Brexit-tárgyalások miatt azonban csúszhat az átállítás eltörlésének kezdete, így az sem biztos, hogy idén tavasszal állítottuk előre az órákat utoljára.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás