Nyálvizsgálat mobillal, okos magzatmonitor: külföldre fejlesztenek a magyar egészségügyi startupok

2020.10.07. · TECH

Tizenöt egészségügyi startup, köztük négy magyar vállalkozás mutatkozott be a múlt héten az EIT Health InnoStars Awards Demo Day nevű rendezvényén: a sötétben világító, vizeletgyűjtő kacsától kezdve az arcizmokat tornáztató rehabilitációs játékon át a magzatmonitorig az orvostechnológiai megoldások széles körét fedték le a projektek. A részt vevő csapatok mindegyike négy hónapos inkubációs programot és 25 ezer eurós kezdeti támogatást tudhat maga mögött, és októberben versenybe szállhat a 25 ezer eurós finanszírozást jelentő fődíjért.

A magyarokkal együtt bemutatkozó négy román, két portugál, két olasz, egy litván, egy lett és egy horvát projekt mindegyike a jelenlegi orvostechnológiai trendekhez illeszkedő megoldással állt elő: adatgyűjtő algoritmusokkal, betegeket vagy orvosokat segítő applikációkkal, illetve otthon használható orvosi eszközökkel igyekeznek javítani egy adott egészségügyi szegmens helyzetén. Az alábbiakban bemutatjuk, mivel pályáztak a magyar cégek.

Magzatmonitor és termékenység-trekker

Két magyar startup, a Fetal Health és a Babyndex is a baba-mama témakörben innovál, az első cég egy nőgyógyászati diagnosztikai eszközzel, a második pedig egy otthon használható ovulációs mikroszkóppal igyekszik megkönnyíteni a párok életét. A Fetal Health nőgyógyászoknak fejlesztett eszközei a magzat EEG- és EKG-mérését végzik, vagyis a születendő gyermekek szívének és agyának állapotát monitorozzák a terhesség és a szülés idején. Ha az anyaméhben fejlődő embrió nem kapna elég oxigént, a magzatmonitor azonnal értesíti az orvost, hogy mielőbb megérkezhessen a megfelelő segítség.

A Babyndex a fogantatásra koncentrál, és azt ígéri, hogy mikroszkópja segítségével a nyálmintából mondja meg a termékeny korban lévő nőknek, melyik napokon érdemes a pároknak próbálkozni. Ha még lennének illúzióink arról, hogy a technológia nem férkőzik be mindenhova: a nyálkristályokat a telefon kamerájához tartva kell lefényképezni a mintát, és az applikáció ennek elemzésével állapítja meg, az ovulációs ciklus melyik szakaszában tart éppen a felhasználó.

Nyálmintát vizsgáló Babyndex alkalmazás
photo_camera Nyálmintát vizsgáló Babyndex alkalmazás Forrás: Babyndex

A magyar piacon egyelőre egyik cég terméke sem elérhető – a Babyndex először az Egyesült Államokban igyekszik piacra lépni, majd a későbbiekben tervezik az európai és a magyar megjelenést is. Ha valaki mégis szívesen kipróbálná a termékenységi technológia vívmányait, hasonló megoldást kínál a horvát me.mum, a svájci Ava termékenységi trekker, illetve a terhességi tesztre emlékeztető Mira hormonelemző eszköz is.

Nyálkristályok mikroszkóp alatt
photo_camera Nyálkristályok a Babyndex mikroszkópja alatt Forrás: Babyndex

A kéklábú szulák és a rehabilitáció

A szintén magyar PhoenixOrthosis csapata az agyvérzés túlélőinek igyekszik könnyebbé tenni a rehabilitációt. A kéz spaszticitása, vagyis az izommerevség és az izommozgások elvesztésének korrigálására kialakított eszközük a hiányzó kéznyitási funkciók részleges helyreállítását segíti otthoni környezetben. Ez azért fontos, mert a rehabilitációt általában olyan eszközökkel végzik, amelyek terapeuta felügyeletét igénylik, emellett kizárólag klinikai közegben fordulnak elő. A cég a Pécsi Egyetemmel dolgozik együtt a fejlesztésen, és terveik szerint Németországban mutatják be az eszközt a jövő év elején.

Agyvérzést követő rehabilitációt segítő eszköz.
photo_camera Agyvérzést követő rehabilitációt segítő eszköz. Forrás: Phoenix Orthosis

A kéklábú szulákról elnevezett SULA pedig a Semmelweis Egyetemmel közösen olyan precíziós eszközt fejlesztett, amely a pontosabb szövetmintavételeket, így a betegek kisebb sugárterhelésnek való kitettségét segíti elő. Az orvostechnológiai eszköz a biopsziát végző tű szögének állását méri, és ezzel segíti elő a minél pontosabb célzást. A cég 2021 szeptemberére teszi a nemzetközi piacra lépés időpontját.

A térség egészségügyi innovátorainak mustráján a legbizarrabb ötlet díját biztosan a horvát Nocturniglow csapata kaphatná a sötétben világító vizeletgyűjtő kacsa kifejlesztéséért. Az otthoni éjszakai életet megkönnyítő találmányt jövőre dobják piacra Németországban. A legjátékosabb megoldásnak járó elismerést pedig egészen biztosan a szlovák Face Rehab nyerné: a cég olyan számítógépes játékkal állt elő, ahol az arc izmainak mozgatásával lehet a szereplőket irányítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás